Cum s-au reumplut clădirile de birouri lovite în anul retragerilor

Cum s-au reumplut clădirile de birouri lovite în anul retragerilor
Amera Tower, clădire situată la periferia oraşului, şi Olimpia Business Center, unul dintre primele imobile de birouri din oraş, au reajuns la un grad de ocupare de 100%, potrivit proprietarilor.

Cele două imobile au fost afectate de două retrageri importante care au marcat în 2011 economia judeţului: plecarea Nokia şi închiderea unui centru de servicii ING. Clădirile sunt acum ocupate de companii care operează tot centre de servicii sau sunt active în domeniul informatic.

Imobilul de birouri Amera Tower, situat la periferia oraşului şi lăsat fără ocupanţi după închiderea centrului ING, a reajuns la un grad de ocupare de 100%, potrivit proprietarilor. „Întreaga clădire este acum ocupată, am reuşit să umplem din nou clădirea la aproximativ un an şi jumătate de la plecarea ING. Pentru perioada acesta de criză, cred că procesul a mers destul de bine. Nu pot să zic că nu sunt probleme în piaţă, dar cred că suntem pe drumul cel bun", consideră Adam Ambrus, reprezentantul Amera la Cluj. Unul dintre cei mai mari chiriaşi ai imobilului de pe Calea Baciului este grupul E.ON, care şi-a inaugurat în ianuarie 2013 un centru de servicii business, pentru furnizare de servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului. Alături de E.ON, care a ajuns să ocupe cinci etaje ale clădirii, un alt chiriaş important este grupul francez de asigurări Groupama, care a preluat patru etaje pentru un alt centru de servicii.

Închiderea centrului de servicii ING-SCE, anunţată în 2011, i-a lăsat pe proprietarii Amera Tower cu 7.000 mp pentru care trebuie să găsească alţi chiriaşi. Grupul olandez ING a anunţat în 22 martie că a luat decizia de a închide centrul său regional, inaugurat în septembrie 2010, unde urmau să lucreze 1.000 de persoane. ING a semnat în primăvara acelui an contractul pentru preluarea spaţiilor din întreaga clădire Amera Tower, de pe Calea Baciului, cea mai mare suprafaţă preluată de o singură companie într-un imobil de birouri din Cluj. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp utilă închiriabilă. ING a preluat la 1 martie întregul spaţiu, iar trei săptămâni mai târziu anunţa închiderea centrului de servicii de la Cluj. Spaţiile de birouri din Amera au fost scoase pe piaţă la un preţ de 9 euro/mp. Amera a primit în 2012 certificarea LEED Gold de clădire ecologică în 2012, fiind primul astfel de imobil din municipiul Cluj-Napoca.

În 2011 economia judeţului a fost lovită de o altă retragere, cea a grupului Nokia, ce a renunţat nu doar la activitatea de producţie de la Jucu, ci şi la cea de cercetare, care se desfăşura în Cluj-Napoca, în imobilul Olimpia Business Center. Nokia a anunţat în aprilie 2011 că renunţă la nivel global la 4.000 de locuri de muncă, în special în cercetare-dezvoltare, şi că închide centrul de la Cluj în urma unui parteneriat cu Microsoft ce a determinat renunţarea la modul de operare Symbian. Imobilul de pe Calea Dorobanţilor, unde Nokia a fost unul dintre principalii chiriaşi, a fost inaugurat în martie 2006, numărându-se printre primele destinate spaţiilor de birouri de mari dimensiuni în Cluj-Napoca. Clădirea are o suprafaţă de 5.770 mp, cu o suprafaţă utilă de birouri de 4.800 mp.

În toamna anului trecut, Olimpia Business Center a obţinut certificarea conform standardelor internaţionale Building Research Establishment Environmental Assessment Method, a anunţat dezvoltatorul AG Consulting. Clădirea este integral ocupată, dar demersurile făcute de proprietari pentru îmbunătăţirea condiţiilor vin în contextul creşterii concurenţei din piaţa de birouri şi în ideea de menținere a chiriaşilor existenţi, a explicat proprietarul. Printre chiriaşi se numără Citi Europe Bank, Thomsons Online Benefits, RDS & RCS, BOSE Excelence Center, Evalueserve şi AROBS.

Comenteaza