Cum scapi ieftin de o firmă cu datorii

Cum scapi ieftin de o firmă cu datorii
Vânzarea societăţilor cu restanţe la stat sau la privaţi ia amploare la Cluj. De la instalarea crizei acest nou tip de afacere s-a impus pe piaţa clujeană.
Proprietarii firmelor din Cluj care din cauza problemelor financiare nu mai fac faţă restanţelor pot să îşi vândă afacerea, cu datorii cu tot, către companii specializate în gestionarea creanţelor şi reorganizarea societăţilor. Soluţia a lăsat mână liberă evazioniştilor, pe care legea nu îi poate împiedica.

Preluarea societăţilor cu datorii a devenit o practică la Cluj. Mica publicitate este împânzită de anunţuri ale avocaţilor sau companiilor care se arată gata să preia orice societate cu datorii oricât de mari către furnizori, bănci sau stat. Din punct de vedere juridic, practica este legală, iar pentru cei care apelează la o astfel de soluţie poate fi salvarea de la executarea silită. Atât avocaţii, cât şi experţii spun că în spatele acestor tranzacţii pot sta acte de evaziune fiscală de amploare. Potrivit calculelor făcute de specialiştii în insolvenţă, la nivel naţional astfel de afaceri generează pierderi anuale de peste un miliard de euro pentru stat şi pentru societăţile private.

“Sunt foarte multe cazuri de societăţi care cumpără alte firme cu datorii sau de persoane străine care vin în România, preiau mai multe firme de aici pentru care fie folosesc biroul unui avocat, fie pun pe altcineva la înaintare, fac importuri intracomunitare, după care dispar în cel mult şase luni. Se poate spune că, pe de o parte, este o procedură legală aceasta, de a cumpăra firme cu datorii, dar, pe de altă parte, ascunde foarte multe hibe şi poate duce la evaziune fiscală. Noi urmărim astfel de cazuri şi recent am cerut o situaţie detaliată de la Registrul Comerţului pentru a le putea urmări îndeaproape”, a declarat Marius Florea, comisar adjunct la Garda Financiară Cluj.

Avocaţii susţin că o altă practică a celor care cumpără societăţi cu datorii este de a le înregistra pe numele unor persoane din afara spaţiului comunitar, din ţări cu care Garda Financiară nu are colaborări. Cum legea nu interzice acest lucru, Garda Financiară nu poate împiedica în nici un fel schimbarea proprietarului fimelor. Specialiştii spun că pentru a curma astfel de practici ar fi nevoie de schimbarea legislaţiei. Procedura vânzării unei societăţi cu datorii este relativ simplă. În prima fază are loc o consultare cu avocaţii ce vor să preia firma şi pentru care în Cluj costul poate porni de la 100 euro/oră. Ulterior, firma parteneră se va ocupa de toate actele administrative, inclusiv de operaţiunile de la Registrul Comerţului.

Comisionul pentru avocat trece de 1.000 de euro şi reprezintă în medie 10% din volumul datoriilor. Taxele notariale se ridică la 600-700 de lei. “Legislaţia în vigoare nu împiedică procedura de cesionare a părţilor sociale chiar şi în cazul firmelor care înregistrează datorii. Aceasta se realizează în două etape, prin intermediul Registrului Comerţului”, precizează Marius Deac, director la Oficiul Registrului Comerţului Cluj. Avocaţii şi practicienii în insolvenţă sunt de părere că fenomentul cesionării firmelor este în scădere. “După apariţia Ordonanţei nr. 54, din 23 iunie 2010, s-a introdus un regim mai strict. Se poate atrage răspunderea civilă a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Din vară, de la introducerea acestei ordonanţe se observă o scădere a numărului de cesiuni înregistrate”, subliniază Laura Pop, avocat şi practician în insolvenţă.

5.000 de lei pentru datorii de 20.000 de lei

Reporter: Am o firmă de curăţenie şi am datorii către furnizori de 20.000 de lei. Mă puteţi ajuta?
Intermediar: Nici o problemă. Ne întâlnim, discutăm şi ne înţelegem noi.

Reporter: Dar nu aveţi un plafon pentru datorii?
Intermediar: Nu, putem prelua datorii oricât de mari.

Reporter: Şi cât m-ar costa?
Intermediar: Păi, la aceste datorii este 1.000 de euro comisionul avocatului, plus Registrul Comerţului. La asta se adaugă 700 de lei taxele notariale.

Reporter: Dar mai am şi un credit de 10.000 de euro. Încă nu sunt trecut la rău-platnici, dar nu îl mai pot achita.
Intermediar: Este tot pe firmă?

Reporter: Da.
Intermediar: Îl putem prelua şi pe acela, nici o problemă. Trebuie să ne întâlnim să discutăm în detaliu.


Comenteaza