Cum se sting afacerile hoteliere la Cluj

Cum se sting afacerile hoteliere la Cluj
Planurile de transformare a unităţii turistice din Bună Ziua în cămin pentru vârstnici au fost amânate, după ce partenerul atras în proiect a decis să se retragă. Ideea de reconversie a hotelului închis rămâne în picioare.

Hotelul Topaz operează în formulă redimensionată, după ce anul trecut proprietarii au vândut o parte din unitate către o facultate, iar Casa Alba, de pe strada Emil Racoviţă, primeşte destinaţie de unitate bancară.

Athos, hotel din Bună Ziua, a fost închis în primăvara anului trecut, însă ideea transformării acestuia în cămin pentru vârstnici era în analiză de mai bine de un an, după cum explicau proprietarii fostei unităţi de cazare. Administratorii clădirii au considerat că noua destinaţie ar aduce afaceri mult mai bune decât funcţiunea hotelieră, în actualele condiţii de piaţă. Iniţial, proprietarii estimau că redeschiderea fostului Athos în noua formulă ar putea avea loc în prima jumătate a acestui an, spre început de 2014, având în vedere că intervenţiile asupra clădirii vor fi de mică amploare, renovări şi amenajări. Termenele au fost însă decalate.

„Planul de reconversie e de actualitate; problema este că s-a retras entitatea cu care am discutat până acum pe acest proiect şi care ar fi oferit know-how, dar şi finanţare. Era vorba despre o organizaţie de caritate din Europa, care, din câte am înţeles, a întâmpinat probleme tocmai cu pregătirea finanţării. Vestea este recentă, aşa că deocamdată nu am stabilit formula în care mergem mai departe. Există nişte alternative privind finanţarea pe care le avem în vedere, dar nu am luat încă o decizie finală", a explicat Ionuţ Poienaru, director al fostului hotel. Suma de care ar fi nevoie pentru reconversie în cămin se ridică la 500.000 de euro, estimau proprietarii. Amplasat pe str. Becaş, din zona Bună Ziua, Athos dispunea de 26 de camere, de restaurant cu o capacitate de 110 locuri şi de o sală de conferinţe.

Scăderea gradelor de ocupare din ultimii ani, în paralel cu apariţia unor unităţi noi, i-a făcut pe unii dintre proprietarii de unităţi de cazare să îşi vândă, să închidă ori să îşi reorienteze afacerile. Anul trecut, proprietarii Topaz au vândut o parte din hotel Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Spaţiile preluate vor fi folosite pentru amenajarea de săli de curs, de seminar şi de birouri profesorale pentru Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC). Valoarea tranzacţiei prin care universitatea a preluat o parte din unitatea turistică de trei stele de pe str. Septimiu Albini a fost de 1,37 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor UBB.

Proprietarii Topaz au vândut două tremi din hotel (o parte din camere, dar şi din spaţiile de alimentaţie publică), dar unitatea de cazare a rămas pe piaţă, în formulă redimensionată. Partea de imobil preluată de FSPAC se află încă în şantier, în vreme ce hotelul e operaţional, dar cu 17 camere. „Noi ne-am finalizat lucrările de renovare, s-a lucrat în etape, aşa că hotelul nu a fost închis. Am reaşezat unele funcţiuni, am schimbat trasee, am făcut modificări la bucătărie. Au mai rămas de realizat mici intervenţii, cum ar fi cele pentru terasa de vară. Lucrurile merg prost, piaţa turismului de la Cluj-Napoca e foarte slabă", a concluzionat Sorin Rădoiu-Leş, directorul general al Topaz.

O altă afacere a fost scoasă din circuitul pieţei turistice acum câteva săptămâni: grupul financiar Banca Transilvania (BT) a achiziţionat vila Casa Albă de pe str. E. Racoviţă, aflată în reţeaua hotelieră Unita. Imobilul va fi utilizat de divizia de private banking a BT. Grupul a cumpărat imobilul care îşi schimbă destinaţia cu 900.000 de euro. Casa Albă, situată pe un teren de 2.700 mp, are nouă camere (single, duble, garsonieră şi apartamente), restaurant cu 60 de locuri, bar şi terasă cu 40 de locuri. Reţeaua Unita a rămas în Cluj cu hotelul Belvedere de pe Dealul Cetăţuii, hotelul Sport de lângă stadionul Cluj Arena, campingul Făget şi un hotel de 3* la Fântânele.

 

Comenteaza