Cum se transformă Feleacul. De la Pufarin la birouri GALERIE FOTO

Cum se transformă Feleacul. De la Pufarin la birouri GALERIE FOTO
Prima clădire a ansamblului care conduce deocamdată în topul cu metri pătraţi al centrelor de afaceri de Cluj se află la două luni de termenul de predare.

Pe terenul fostei fabrici Feleacul, lucrările pentru primul imobil din ansamblul Cluj Business Center (CBC) au ajuns la 75%, potrivit estimărilor dezvoltatorilor de la Felinvest. Pentru restul, constructorii au ca termen limită trasat data de 31 martie.

Clădirea cu joc de sticlă mată şi transparentă în faţade este ridicată printre vecinii mai "cuminţi": case, blocuri, o fostă unitate de producţie transformată în gazdă de artişti (Fabrica de Pensule) şi, chiar lângă, halele de la Farmec. Pe platforma fostei fabrici din Mărăşti e mişcare la început de februarie, chiar şi cu fundal de zăpadă: constructorii de la Modern Bau au aproape termenul de predare pentru scara 1 din primul corp de clădire al ansamblului proiectat. Lucrările sunt la 75%, dar clădirea de 8.000 mp trebuie finalizată în primăvară. Se lucrează la interioare, iar faţada de sticlă prinde formă în etape, în funcţie de transporturile de material de la Braşov.

În vecinătate a ieşit din pământ (cota 0) şi scara 2, următoarea fază de lucrări, ce ar trebui să se încheie în toamnă, iar pe o bucată din teren a rămas în picioare o parte din vechea fabrică unde se producea cândva Pufarin. Aceasta urmează să dispară însă în noul sezon de şantier, de primăvară-vară, pentru a lăsa loc altor birouri. În total, noul complex CBC va avea 57.000 mp, împărţiţi în trei corpuri. „Suntem în negocieri avansate pentru închirierea spaţiilor, sperăm ca în următoarele săptămâni să şi semnăm primele contracte. Bătaia va fi pentru găsirea de ocupanţi pentru primele două corpuri din ansamblu. Al treilea va fi necesar pentru companiile care vor avea deja sediu în CBC, dar vor dori să se extindă", a explicat Călin Buzoianu, directorul Felinvest. Primul chiriaş e stabilit: o companie din aceeaşi „familie" de firme, Hold Invest, societatea care administrează hotelul Opera Plaza şi care va opera şi restaurantul de la parterul clădirii de birouri.

CBC va livra pe piaţă cei 57.050 mp birouri clasa A şi servicii în două etape: corpul 1 (19.800 mp) din martie 2013, iar corpurile 2 şi 3, în 2014-2015. Complexul de birouri va dispune şi de spaţii de servicii: restaurant cu terasă, cafenea, zonă comercială, sală de fitness, piscină, 14.200 mp de parcări subterane şi 5.000 mp de spaţii verzi. Investiţia pentru primul corp este estimată la 16-18 milioane de euro.

Finanţarea este asigurată prin colaborare cu Băncile Transilvania şi Carpatica. Acestea au periodic reprezentanţi în şantier pentru monitorizarea stadiului lucrărilor. La stadiu de proiectare sau în şantier se mai află câteva ansambluri de birouri la Cluj, printre care cel al NEPI (Tricotaje Someşul, Bd. 21 Decembrie), Drusal (Dorobanţilor), Bughero Exim (T. Vuia), Riviera (Gheorgheni).

Istoric

* 2008. Se deschide şantierul pe terenul Feleacul. Proiectul vizează un ansamblu rezidenţial cu 660 apartamente.

* 2009. Şantierul, cu lucrarea abia ieşită din pământ, intră în conservare.

* 2012. Şantierul e redeschis, cu proiectul reorientat. O parte a ansamblului rezidenţial este destinată acum birourilor. Evoluţia pieţei îi face pe proprietari să modifice din nou proiectul, iar în toamnă anunţă că acesta devine integral ansamblu cu spaţii pentru servicii.

 

Etichete
Comenteaza