Cum se vede 2014 pentru piaţa construcţiilor

Cum se vede 2014 pentru piaţa construcţiilor
Constructorii şi proiectanţii aşteaptă în anul viitor lansarea de puţine proiecte noi publice sau private sau reluarea unora temporar blocate, amânate sau suspendate.

Perspectivele unor noi obiective de anvergură pentru 2014 sunt destul de modeste, în condiţiile în care multe dintre proiectele publice sau private de anvergură, inclusiv de infrastructură, au fost lansate, dar au rămas nerealizate.

Lansarea celui de-al patrulea parc industrial al judeţului, de sub umbrela Consiliului Judeţean, Tetarom IV este unul dintre proiectele aşteptate de constructori în perioada următoare, în zona publică. În segmentul privat, un proiect care urmează să demareze este cel al noului centru de cercetare-dezvoltare al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, a amintit Ioan Aşchilean, preşedintele companiilor de construcţii ACI Cluj şi Grup IV Instalaţii, două dintre cele mai mari grupuri din domeniu în Cluj.

„Un alt proiect mare, public, pe care l-am aşteptat foarte mult este cel al noii săli polivalente din Bucureşti. Aici nu putem participa însă din cauza condiţiilor foarte dificile de calificare. Sunt doar câteva firme din Europa care ar putea îndeplini criteriile din caietul de sarcini. Nici varianta de a merge în asociere nu a funcţionat, fiindcă nici măcar posibilii noştri parteneri din Europa nu îndeplinesc criteriile, iar companiile care le îndeplinesc vor să meargă singure. A fost un an greu pentru piaţa construcţiilor, cu investiţii puţine şi cu costuri mari şi e foarte probabil să vină un an şi mai greu. Nu mai există fonduri, nu se fac investiţii", a sintetizat Aşchilean.

Nici din zona jucătorilor din imobiliare nu vin mari veşti pozive pentru anul viitor. "Pe piaţa rezidenţială ar fi două proiecte de mai mari dimensiuni în pregătire, cu planuri de a fi realizate în 2014. Pe segmentul de birouri, se aşteaptă livrarea proiectelor deja demarate", a menţionat Anamaria Burca, de la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. O serie de proiecte lansate, dar încă nefinalizate, ar putea genera activitate în oarecare măsură pentru piaţa construcţiilor şi cea a proiectării în 2014.

"Pentru Cluj nu cred că e cazul să vorbim de mari proiecte, având în vedere că nici cele începute demult nu sunt terminate. Vor apărea câteva, sper, la care a existat deja iniţiativa: refacerea a două poduri peste Someş, care nu va putea trece neobservată, fiind proiecte foarte vizibile, finalizarea sălii multifuncţionale de sport (sper), un turn de control la aeroport, pentru care se pregăteşte un concurs şi sper să înceapă în sfârşit proiectul filarmonicii. Infrastructura ocolitoarei Vâlcele - Apahida ar cam trebui terminată, piaţa Unirii continuată, iar pentru Piaţa Mihai Viteazul - configurată soluţia şi poate începută prima etapă de regenerare", a menţionat Şerban Ţigănaş, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România.

Adoptarea noului Plan Urbanistic General (PUG), aşteptat de aproape trei ani, este esenţială pentru dezvoltarea oraşului, mai spun cei din domeniu. „Văd anul 2014 mai mult ca un an cu proiecte de planificare decât cu construcţii şi cred că e foarte important pentru viitorul Clujului, înainte de construcţii bune, să aibă o viziune strategică şi să facă paşi înainte în planificare. Trebuie să fie anul în care se adoptă noul PUG şi în care va începe să producă efecte mai consistente în domeniul construirii, atât prin stimulii pe care îi oferă, cât şi prin temperarea dezordinii aduse de practica derogativă foarte greu de contracarat fără instrumental PUG", a mai spus Ţigănaş, care este, de asemenea, membru în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism a municipiului.

 

 

Comenteaza