Cum va arăta centrul istoric al Clujului

Cum va arăta centrul istoric al Clujului
Cele mai noi proiecte lansate de investitorii privaţi pentru zona ultracentrală vizează unităţi de cazare, dar şi spaţii de birouri şi zone expoziţionale. Noul regulament de urbanism al oraşului încurajează spaţiile de locuire.

Centrul istoric este prevăzut în noul regulament de urbanism ca zonă cu funcţiuni mixte, ce să cuprindă inclusiv locuire, spun reprezentanţii echiperi care lucrează la noul Plan Urbanistic General (PUG). Documentaţia se află la ultimele dezbateri înainte de promovarea sa în Consiliu Local.

"Vedem centrul istoric ca o zonă puternic mixată, unde locuirea există şi este conservată. Altfel, dacă sunt doar activităţi comerciale şi de afaceri, vom avea doar un mare aflux de oameni care vin dimineaţa şi un centru care seara se goleşte", a subliniat arhitectul Adrian Borda, şef de proiect pentru noul PUG. Conform noilor reglementări, în zona centrală suprapusă peste incinta fortificată sunt admise imobile cu funcţiune mixtă cuprinzând activităţi de interes şi cu acces public (administrative, administrarea afacerilor, servicii financiar-bancare, comerţ alimentar şi nealimentar cu suprafaţa de vînzare de maximum 200 mp/unitate, alimentaţie publică, servicii de tip terţiar, servicii aferente locuirii, culturale, de asistenţă medicală - cabinete pentru medici de familie, medici specialişti, medici stomatologi - cu suprafaţa de maximum 150 mp/unitate), la subsol şi parter, respectiv la subsol, parter şi primul etaj în cazul clădirilor cu mai mult de două nivele supraterane.

"Acestea vor ocupa în mod obligatoriu, la parter, întregul front disponibil spre spaţiul public, cu excepţia accesului în imobil sau pe parcelă. Sunt acceptate locuinţe colective sau semicolective la nivelurile superioare şi eventual la parter, cu excepţia frontului spre spaţiul public. Locuinţele vor ocupa minimum 30% din suprafaţa utilă totală. În cazul clădirilor existente parter / parter şi mansardă prezenţa locuirii nu e obligatorie, se admite conversia funcţională completă a locuinţelor. În cazul menţinerii locuirii, curţile imobilelor vor fi închise accesului nerezidenţilor, celelalte activităţi vor fi accesibile doar din spaţiul public", se precizează în regulament.

Vor fi acceptate şi imobile monofuncţionale, dacă acestea sunt instituţii publice şi de interes public (administrative - publice, culturale, de învăţămînt) sau turistice (hoteluri, vile turistice). Conversia funcţională în cazul locuinţelor situate la parterul clădirilor existente este admisă, dar cu condiţia asigurării accesului direct din spaţiul public. Pentru activităţi cu acces public limitat, cum ar fi birourile, se admite accesul din gangul imobilului. Garajele publice sub şi supraterane în clădiri dedicate sunt acceptate în noul PUG, dar numai în anumite condiţii: să nu ocupe frontul spre spaţiul public, iar accesul auto-vehiculelor să se realizeze din străzi cu trafic redus şi să fie organizat astfel încât să nu perturbe traficul.

În schimb, sunt interzise clădirile monofuncţionale de birouri, sedii de firmă, comerciale, reparaţia capitală, restructurarea, amplificarea (mansardarea, etajarea, extinderea în plan) în orice clădiri provizorii sau parazitare. Nu vor fi acceptate nici comerţul sau alimentaţia publică practicate prin vitrine şi ferestre, garaje în clădiri provizorii sau permanente independente amplasate în interiorul parcelelor şi construcţii provizorii, parcaje la sol în curţile imobilelor. Investitorii privaţi au în plan sau în şantier proiecte pentru valorificarea parcelelor situate în zona ultracentrală. În zona pietonală a Pieţei Muzeului se află în pregătire proiectul unui hotel de 21 de camere, cotat la 4*. Acesta urmează să fie dezvoltat pe o proprietate deţinută până de curând de biroul de proiectare Arhimar, care a vândut-o unui alt investitor.

Ţinta este obţinerea autorizaţiei de construire până în iarnă. Societatea Hold Invest şi Simona Boeriu, beneficiarii unui proiect de imobil cu spaţii destinate serviciilor, plănuiesc o clădire care să includă birouri şi apartamente în regim hotelier în centrul istoric. Investitorii au lăsat pentru anul viitor lucrările de restructurare a imobilului existent pe str. Paul Chinezu şi construirea unei clădiri de birouri cu parter, două etaje şi un al treilea retras, care să includă şi spaţii de servicii şi activităţi culturale şi expoziţionale.

"A fost necesar să se lucreze la proiectul pentru autorizaţia de construire şi la respectarea cerinţelor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Dacă obţinem toate documentele necesare, sper să putem să ne apucăm de lucru în martie. Banii există. Va fi nevoie de o investiţie de 800.000 de euro", a menţionat Călin Buzoianu, directorul Hold Invest.

În august a fost dat în funcţiune şi hotelul Beyfin, din Piaţa Avram Iancu, finalizat încă din 2009, iar constructorii au demarat în această vară lucrările în zona ruinelor de pe str. V. Deleu, unde urmează să fie edificat un imobil cu funcţiuni mixte. În mai, Adela Logean, beneficiara proiectului din zona parcului I. L. Caragiale, a obţinut autorizaţia de construire pentru un imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii şi spaţiu expoziţional, mai precis o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Aceasta ar urma să se realizeze pe terenul de 748 mp de pe str. V. Deleu nr. 1, să acopere vestigiile, dar să lase vizibile ruinele. Arhitecţii care lucrează la PUG spun că printre funcţiunile pretabile în zona centrală sunt restaurantele, cafenelele, magazinele vintage, librăriile. Pentru centrul istoric este încă aşteptată apariţia unui nou Cărtureşti, lanţul de librării anunţând că a doua unitate, după cea din Iulius Mall, se doreşte într-un spaţiu stradal din centrul istoric.

 

Comenteaza