Cum va evolua piaţa imobiliară din Cluj, oraş aflat în plin boom economic

Cum va evolua piaţa imobiliară din Cluj, oraş aflat în plin boom economic
Piaţa imobiliară din România se află pe un trend ascendent. Oraşul Cluj-Napoca conduce în topul scumpirilor în primul semestru al anului 2017 cu un avans de zece procente.

Preţul pe metru pătrat util depăşeşte 1.000 de euro în toate cartierele oraşului, cele mai căutate zone fiind Mănăştur (1.276 euro), Mărăşti (1.427 euro) şi Gheorgheni (1.453 euro). Mai trebuie menţionat că apartamentele situate în noile ansambluri rezidenţiale de lux s-au vândut şi la preţuri de 2.000 - 2.500 de euro/mp.

Conform experţilor compariimobiliare.ro, preţurile apartamentelor de vânzare vor creşte şi în perioada următoare dat fiind faptul că până la sfârșitul anului urmează să fie livrate peste 4.200 de locuinţe noi în Cluj, majoritatea adresându-se segmentului middle market şi fiind achiziţionate în marea majoritate chiar din stadiul de proiect. Portalul imobiliar online compariimobiliare.ro oferă statistici actualizate zilnic privind media preţurilor apartamentelor de vânzare din diverse orașe ale țării, pe zone specifice de interes.

Alte proiecte din Bună Ziua, Borhanci, Sopor etc., sunt blocate de situaţia alarmantă din trafic. „Sunt cel puțin 10 proiecte cu peste 200 -300 de milioane de euro, care sunt blocate la această oră, deoarece este necesară realizarea unor studii suplimentare de trafic, ca să se coreleze cu centura metropolitană, pentru că nu se pot aproba. Sunt artere care au ajuns la capacitate maximă și dacă nu se decongestionează prin conexiunea cu centura metropolitană sunt și rămân blocate. Sunt autorizații avizate anterior, dar vorbesc de cele care există în pregătire și care sunt în fază de blocaj din cauza nerealizării centurii metropolitane. Și PUG-ul a fost creionat pe baza acestei centuri. Trebuie ca Guvernul să dea drumul la studiul de fezabilitate și apoi la construire, pentru că Uniunea Europeană a aprobat finanțarea de 150 de milioane de euro pentru cei 38 de km.", a explicat primarul Emil Boc pentru un ziar local.

Creşterile fulminante de preţ sunt puse pe seama dezvoltării economice rapide a Clujului. „A devenit un oraş foarte atractiv, nivelul de trai a crescut în ultima perioadă. Vorbim despre unul dintre cele mai importante centre IT, industriile creative au luat avânt, domeniul HoReCa, economii care atrag constant noi forţe de muncă. Foarte mulţi studenţi aleg să se stabilească la Cluj după terminarea studiilor, iar tineri din alte oraşe ale ţării vin în Capitala Transilvaniei cu gândul la un trai mai bun", explică specialiştii.

La nivelul întregului municipiu, în anul 2016 s-au înregistrat 4.920 de tranzacţii, valoarea totală a acestora depăşind suma de 287 milioane euro. Cele mai multe tranzacţii au vizat locuințe cu suprafeţe între 33 şi 55 mp. Apartamentele construite înainte de anul 2.000 au însumat 54% din valoarea tranzacţiilor, iar 77% din totalul tranzacţiilor au fost plătite cu bani cash.

Mănăşturul a fost cartierul cu cele mai multe tranzacţii de apartamente (923) anul trecut, dar şi cu cele mai valoroase (48,7 milioane euro), conform unei analize imobiliare publicată recent de Primăria Cluj-Napoca. A fost urmat de Gheorgheni (657) şi Mărăşti (522), cu tranzacţii în sumă totală de 39,9 milioane euro, respectiv 31,7 milioane euro.

Comenteaza