“Dacă facem o mare fabrică de vaccinuri în țară, îi rezolvăm pe toți românii”

“Dacă facem o mare fabrică de vaccinuri în țară, îi rezolvăm pe toți românii”

În cazul în care România va crea o unitate de producție de vaccinuri pe fonduri europene, rezolvă problema Covid și va putea să și exporte, propune directorul companiei farmaceutice Terapia Cluj, Dragoș Damian.

„Dacă facem o fabrică de vaccinuri cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), atunci o astfel de unitate, capabilă să furnizeze 20 de milioane de doze pe lună, îi poate vaccina pe toţi români şi poate să şi exporte. Acesta este indicatorul de performanţă. Dacă am în faţă un plan de afaceri şi nu văd nişte ţinte pe care să le urmăresc, acest lucru mie nu-mi spune altceva decât că noi vom cheltui nişte bani şi atât”, a spus oficialul Terapia, conform ZF.

PNRR a fost lansat în dezbatere publică. Pe partea de sănătate, guvernul propune alocarea a 3 miliarde de euro pentru infrastructura medicală, inclusiv construirea sau dotarea a 200 de centre medicale şi a 2.000 de cabinete medicale. Guvernul mai propune o alocare de 700 milioane de euro pentru rezilienţă în situaţii de criză, proiecte care presupun achiziţia a trei elicoptere uşoare şi a 700 de ambulanţe.

„M-aş fi bucurat să văd în PNRR, pe sănătate, că alocând aceşti bani, într-un orizont de timp, îmi va scădea mortalitatea cu atât, incidenţa bolilor prevenibile cu atât, iar sporul natural devine pozitiv. Aş fi vrut să văd peste tot nişte indicatori de performanţă şi criterii de sancţionare dacă aceştia nu sunt atinşi. Dacă cumpăr trei elicoptere urmăresc să cresc viteza de reacţie cu atât la sută faţă de cât este în prezent. Cei care au făcut un plan de afaceri ştiu foarte bine că au ţinte măsurabile şi indicatori de performanţă”.

Guvernul a lansat în dezbatere publică PNRR şi în luna aprilie trebuie să meargă la Bruxelles la negocieri. Dacă va primi acordul pentru cheltuirea banilor, până la finalul lui 2023 trebuie să vină cu proiectele şi să le finalizeze până în 2026.

Comenteaza