Daea şi oaia de Cluj. Lâna, cerută în India şi Turcia

Daea şi oaia de Cluj. Lâna, cerută în India şi Turcia
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a avut o întâlnire cu reprezentanții mai multor societăți comerciale din judeţele Cluj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, cu ingineri sau arhitecți, cercetători și crescători de ovine, interesați de valorificarea lânii de oaie ca termoizolator în construcții și în industria textilă.

Accentul a fost pus pe identificarea celor mai eficiente modalități de colectare, prelucrare și valorificare a lânii de oaie, în contextul interesului pentru lâna oilor manifestat de țări ca India sau Turcia.

Investitori din Bistrița-Năsăud au amenajat la Sângeorz Băi un depozit unde lâna este colectată și balotată, urmând să fie trimisă la export. În perspectivă, se preconizează dotarea cu o linie tehnologică de spălare a lânii și cu soluții pentru prelucrare – includere în producția materialelor izolatoare pentru construcții, cu scopul de a înlocui polistirenul și vata minerală.
 
Totodată, investitorii din Bistrița au avut inițiativa unui proiect pilot de valorificare a laptelui, printr-un proces experimental, în comuna Șieu. Inaugurarea ar urma să fie făcută în august, eveniment la care a fost invitat și ministrul.

Având în vedere preocuparea pentru dezvoltarea zonei montane, participanții la întâlnirea cu Petre Daea (foto centru) s-au arătat interesați să dezvolte un sistem integrat pe baza resurselor locale pentru a consolida gospodăria țărănească tradițională și a evita părăsirea satelor de munte. 
 
Ministrul s-a arătat preocupat de revigorarea activităților de colectare, prelucrare și valorificare a lânii, ținând cont că această resursă valoroasă nu a fost utilizată la potențialul maxim. Potrivit unei hotărâri adoptate de guvern, crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lâna comercializată.

Schema de ajutor de minimis (bani nerambursabili) are o finanțare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevăzute pe 2018. 
 
Valoarea ajutorului care se acordă unui beneficiar nu poate depăși 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului actual (2018) și în cele două precedente (2016, 2017). Derularea sprijinului  se face prin direcțiile pentru agricultură județene. Sumele se plătesc într-o singură tranșă anuală.

Beneficiarii sunt persoanele fizice cu atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. Ei trebuie să dețină o exploatație de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului. 

Comenteaza