Damian, Terapia: "taxa clawback este un nonsens"

Damian, Terapia:
Directorul producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian, îi cere premierului Victor Ponta să renunţe la taxa clawback, despre care spune că e un "nonsens".

"Taxa clawback este un nonsens fiscal şi economic", acuză preşedintele asociaţiei producătorilor de medicamente din România, Dragoş Damian.

"Astfel", spune el, "20% din taxă reprezintă acoperirea unui deficit financiar creat prin risipă și fraudă scăpate de sub control din anii 2010-2011, 30% reprezintă venituri realizate de terți și TVA și 10% revin cheltuielilor de finanțare și asigurare, pentru că banii sunt încasați de producători la 360 de zile iar taxa trebuie plătită trimestrial".

Damian adaugă că, în pofida demersurilor făcute de asociaţie la toate instituțiile abilitate și a promisiunilor modificării ei, taxa clawback din trimestrul 2 2012 este la același nivel cu cea din trimestrul 1, "şi aşteptăm ca cea din trimestrul 3 să fie dimensionată la fel".

Sumele de plată sunt, astfel, cu 60% mai mari decât ar trebui să fie în realitate, spune Damian, şi reprezintă peste 30% din cifra de afaceri. "Un calcul simplu arată că în aceste condiții zeci de medicamente, în special cele cu prețuri sub 10 lei, creează pierderi, fiind comercializate la un preț mai mic decât costurile de fabricație", spune Damian. "Situația este serios agravată recent și de devalorizarea accelerată a leului - prețurile medicamentelor fiind înghețate la un curs euro / leu de 4,26. Toate aceste constrângeri au fost prezentate oficialilor din Ministerul Sănătății în repetate rânduri, însă declaratile publice făcute de aceștia cum că "taxa claw-back nu va scoate din piață producătorii de medicamente" sau că "producătorii sunt interesați numai de profit" arată lipsă disponibilității unui dialog real și onest asupra rezolvării acestei probleme și nu mai puțin lipsă de înțelegere față de gravitatea situației".

Taxa va reduce substanţial veniturile producătorilor români de medicamente, între care şi Terapia Cluj. "Acest efect se traduce prin forţarea la plata a mai puţine taxe şi impozite la bugetul de stat, riscând totodată disponibilizări importante", spune Damian. "O logică economică elementară ar trebui să funcţioneze în această situaţie şi să scutească de la plata taxei clawback producătorii care achită cota unică spre statul român".

Producătorii de medicamente care au investit în operațiuni industriale pe teritoriul României peste două milarde de euro în ultimii zece ani. "Am făcut astfel un angajament serios față de populația țării și față de economia reală. Nu dorim să ne retragem din România ci dimpotrivă, să investim în continuare în modernizarea și extinderea fluxurilor de producție și a laboratoarelor de calitate sau în înființarea unor centre de cercetare și dezvoltare. Ne vom îndeplini astfel misiunea de a asigura accesul populației la medicamente esențiale, moderne și cost-eficiente precum și un aport important la economia țării", spune Damian.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România îi cere premierului Victor Ponta şi ministrului de Finanţe Florin Georgescu să își respecte angajamentele luate la întâlnirile cu reprezentanții industriei de medicamente generice, să introducă în proiectul noii taxe clawback propunerile făcute de industrie și să rezolve începând cu trimestrul 3 din 2012 această problemă, "evitând astfel agravarea situației din prezent pentru populație și redând încrederea investitorilor în acest segment al economiei".

Din APMGR fac parte Actavis, AC Helcor, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva şi Zentiva.

Comenteaza