Daniel Metz, NTT DATA: "IT-ul este viitorul României, nu agricultura"

Daniel Metz, NTT DATA: "IT-ul este viitorul României, nu agricultura"

Președintele board-ului executiv al NTT DATA Cluj, Daniel Metz, este de părere că viitorul României este IT-ul.

"Industria de software și servicii IT din România dă de mâncare unui număr de  270.000 de oameni, dintre care 135.000 direct, pentru că lucrează în IT, și 73.000 indirect, adică furnizorii de spații, servicii, catering, training, care ajută prima categorie să performeze. Alți 65.000 de oameni trăiesc de pe seama consumului IT-știlor: restaurante, hoteluri, travel, financiar-bancar.

IT-ul a ajuns să aibă un impact de 13,6 miliarde de euro în PIB al țării, adică o pondere mai mare decât agricultura sau turismul, despre care tot ni se spune că sunt viitorul țării. Deci IT-ul e viitorul României, nu agricultura".

Industria IT crește anual cu 10.000 de oameni, cu alte cuvinte generează câte un oraș de mărime mică. 1 euro investit în IT înseamnă 0,7 euro contribuție în PIB, ceea ce e extraordinar. Industria IT contribuie de trei ori față de ponderea ei în PIB”, a declarat Daniel Metz, la Radio Fir, citat de transilvaniabusiness.ro.

Pe de altă parte, oficialul NTT DATA atrage atenția că România pierde anual 200.000 de oameni care părăsesc țara.

"România pierde anual 200.000 de oameni care părăsesc țara și care ne lasă aici în aer, ca să trăiască ei mai bine. În viitorii 10 ani, am putea face un salt foarte mare în nivelul de trai, fără investiții de miliarde. La noi sunt 60.000 de copii în fiecare an care nu își iau bacalaureatul.

Majoritatea pleacă din țară pentru că fără bacalaureat nu ai nicio șansă în condițiile sistemului actual de învățământ. În Germania, dacă nu ai bac, poți să continui studiile, începi facultatea, iar după primul an ți se echivalează și obții diploma. Pe acești copii plecați din România îi găsim prin hotelurile din Vestul Europei, la Londra, Paris, Munchen, în aeroporturi – servicii cu valoare adăugată redusă, dar cu cerințe de limba engleză", spune Metz.

Tinerii au nevoie de venituri mai ridicate pentru a rămâne. Ținta nr. 1 în România trebuie să fie creșterea salariilor

"Tinerii au nevoie de venituri mai ridicate pentru a rămâne aici, altfel degeaba le zicem: măi, haideți, fiți patrioți și rămâneți aici, să trăim toți în sărăcie! Trebuie să ridicăm nivelurile salariilor în România pentru ca oamenii să trăiască în mod civilizat, la nivelul bunului simț. Să ai o școală, un spital civilizat.

Germanii ne spun nouă, celor din IT, că am evoluat cu o viteză fulminantă, dar nici nu ne dăm seama. Ținta numărul unu în România trebuie să fie creșterea veniturilor; suntem acum nu foarte departe de Italia și Spania, unde sunt oameni care trăiesc cu 800-1.000 de euro și peste Grecia, unde sunt mai săraci decât noi. Cu fondurile europene se pot face salturi enorme, dar trebuie să fim focusați să creștem nivelul de trai al oamenilor, șansa este mare", a mai afirmat Daniel Metz.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza