De ce nu vor românii "de dincolo" să se întoarcă acasă

De ce nu vor românii "de dincolo" să se întoarcă acasă

53% dintre românii emigrați declară că nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

Cel mai amplu studiu diaspora românească relevă că doar 47% dintre românii emigrați își doresc să se reîntoarcă în țară În 2017, 57% din români aveau această intenție.

“Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (53% din cei emigrați), 83% declară că principalul motiv este corupția și 72%, viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, ar lua în considerare repatrierea“, spune Adina Nica, managing director al Open-I Research.

Studiul s-a desfășurat în iulie - august 2019 de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot- Fundația Romanian Business Leaders (RBL). Chestionarul a fost completat online de 1.810 români emigrați în țări ca Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Echipa RePatriot cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare. Recăpătarea cetățeniei române să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze peste 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține (certificat de naștere și de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante.

Organizarea poliției de frontieră în perioadele în care românii se întorc în țară ar putea avea ca obiectiv principal, în era tehnologiei, ca nicio persoană să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României. Reprezentanții RePatriot susțin introducerea votului prin internet și renunțarea la cel prin corespondență.

Ei vor ca administrațiile locale să le trimită anual invitații la sărbătoare celor plecați în străinătate și îi recunoască pe cei merituoși. RePatriot este o comunitate care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară, proiect al RBL lansat în 2015. Fundația RBL este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști din diverse domenii.

"Creiere" întoarse din exod

După o carieră de nouă ani în project management în Roland Berger, Andreea Petrișor, absolventă unui MBA în cadrul INSEAD și șefă de promoție European Business School din Londra, a preluat poziția de managing director al Delivery Hero România. Gabriel Paal se întoarce în România după 12 ani de succes în industria petrolieră, cel mai recent rol ocupat fiind de director de operațiuni pentru Europa la General Electric, și își va înființa o firmă de consultanță. Nicuța Enache - repatriată din Italia a înființat două restaurante în București, Hilde Brandl - arhitect, a revenit în țară din Germania.

  • Marius Bostan, coordonator RePatriot:
    “Românii de pretutindeni sunt frații noștri care în cea mai mare parte au plecat de greu, unii chiar alungați și care acum fac lucruri extraordinare în țările de adopție. Sunt cea mai importantă bogăție a țării noastre și vrem să rămânem frați, să nu piardă legătura cu țara și avem interesul să avem aici vecini asemenea lor".
  • Adela Jansen, director resurse umane BRD:
    "Tendințele din studiile RePatriot și din alte date publice nu sunt încurajatoare, însă acest lucru trebuie să reprezinte un motiv în plus să găsim urgent soluții. Una o reprezintă platforma RePatriot Jobs, în care cât mai multe companii ar trebui să posteze oferte de joburi și internship-uri atractive".
  • Dragoș Anastasiu, fondator Eurolines:
    “Pentru România, diaspora este o comoară și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii lor trebuie să-l arate diasporei este respectul. El poate fi dovedit în perioade importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța) sau pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinăte sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi”.
  • Robert Stredie, președinte Liga Studenților Români din Străinătate 
    “Mulți dintre cei plecați la studii ar dori să revină acasă să pună în aplicare ce au învățat în străinătate. Sperăm ca prin programul de internship-uri în companiile din România pe care îl lansăm în 2020 să-i ajutăm pe cât mai mulți să revină”.
  • Felix Pătrășcanu, cofondator Fan Courier:
    “Impactul diasporei este extraordinar  în schimbarea de mentalitate, de oferire a deschiderii și încrederii, de crearea unei culturi a libertății dar și a responsabilității, a muncii serioase și a respectului regulilor”
Comenteaza