Update De ce Vuza nu poate prelua Oltchim. Lipsește un aviz important, deja de un an

De ce Vuza nu poate prelua Oltchim. Lipsește un aviz important, deja de un an
Oltchim, un combinat în insolvență, dar care stârnește interesul investitorilor | Foto: Economica.net

Consiliul Concurenței din România (CCR) încă nu a undă verde tranzacției prin care grupul milionarului Ștefan Vuza, cotat drept cel mai bogat clujean de topurile Forbes și Capital, prelua printr-o licitație principalele active scoase la vânzare de combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, deși deja a trecut un an.

La finele lunii trecute, CCR a anunţat că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex Borzeşti preia o parte din activele Oltchim. “Operaţiunea propusă este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului CCR.

Consiliul va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", informa CCR. Abia după depunerea obiecţiilor şi observaţiilor acesta va lua o decizie cu privire la emiterea avizului, fără de care contractul nu poate fi încheiat.

Patru firme au depus oferte indicative privind activele Oltchim rămase nevândute în urma primului proces de vânzare: Divizia Petrochimică Bradu (Pachetul 8), Instalaţia Anhidridă Ftalică din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 9) şi, parţial, Instalaţia PVC II din Râmnicu Vâlcea (Pachetul 7), informează combinatul vîlcean, printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Aiotec (Germania) a depus oferte pentru Instalaţia PVC II şi Divizia Petrochimică Bradu, Nimir Chemicals (Pakistan) pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică, Vynova Holding (Luxemburg) pentru toate cele trei pachete şi Mata Chemicals (Pakistan) pentru Instalaţia Anhidridă Ftalică, conform Bursa.

“Părţile interesate desfăşoară proceduri de due diligence, urmând ca ofertele finale să fie transmise până în 31 octombrie", se arată în anunţul companiei. "Avem un hop în luna octombrie, când trebuie să perfectăm contractul cu Chimcomplex Borzeşti", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim.

În iulie Comisia Europeană (CE) a aprobat preluarea Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce ar conduce la formarea Companiei Române de Chimie. Aceasta au urma să integreze platformele industriale de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, însă numai după încheierea tranzacţiei de cumpărare.

Oltchim se află în procedură de insolvenţă din 2013. Consorţiul de administratori judiciari, compus din BDO Business Restructuring şi Rominsolv, a anunţat că adunarea generală a creditorilor a aprobat contractul de vânzare de active (pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de garant.

Chimcomplex a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor, însă a preluat şi probleme de mediu, angajându-se la un program de investiţii de 70 de milioane de euro în trei ani. Ministerul Economiei este principalul acţionar al societăţii (54,8%).

Chimcomplex este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est. Principalele produse sunt sodă caustică şi clor. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, CAROMET Caransebeş, Someş Dej.

UPDATE: Răspunsul Consiliului Concurenţei pentru Ziua De Cluj

În atenţia redacției Ziua de Cluj,

Urmare a publicării articolului cu titlul „De ce Vuza nu poate prelua Oltchim. Lipsește un aviz important, deja de un an”, pentru corecta informare a dumneavoastră şi a cititorilor dvs., facem următoarele precizări:

După cum știți, una dintre atribuțiile Consiliului Concurenței este de a veghea împotriva creării sau consolidării unor poziții dominante a unor agenți economici, care pot conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenței pe piața românească și care au efecte nefavorabile asupra consumatorilor.

Astfel, orice tranzacție în care sunt implicate companii ale căror cifră de afaceri cumulate depășește echivalentul în lei a 10.000.000 euro și când cel puțin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro, trebuie autorizată de Consiliul Concurenței. Pentru a obține autorizarea, companiile implicate trebuie să notifice tranzacția Consiliului Concurenței.

Tranzacția prin care Chimcomplex preia unele active ale Oltchim îndeplinește aceste condiții și, ca urmare, este necesară autorizarea din partea autorității de concurență. Contractul de vânzare de active (pachetele 1-5 și parțial 7 – PVC I - ) între Oltchim și Chimcomplex SA Borzești (Chimcomplex) a fost încheiat în octombrie 2017, dar solicitarea autorizării (notificarea) a fost depusă la Consiliul Concurenței la sfârșitul lunii august 2018. Autoritatea de concurență va emite o decizie în termenul legal, astfel transferul activelor Oltchim către Chimcomplex să se finalizeze conform prevederilor legale, dar trimiterea de către companii a tuturor documentelor necesare obținerii avizării reprezintă un factor important în reducerea timpului de acordare a autorizării.

Autoritatea de concurență a depus toate eforturile pentru a sprijini procesul de restructurare și privatizare al companiei Oltchim, acordând consultanță Guvernului în relația cu Comisia Europeană.

Septembrie 2018

Biroul de Presă

Comenteaza