Deficitul la bugetul de pensii este de 16 miliarde de lei

Deficitul la bugetul de pensii este de 16 miliarde de lei
| Foto: Capital

Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, a declarat luni Raluca Turcan. Potrivit ministrului Muncii, acest deficit ar putea crește dacă nu sunt luate măsuri urgente.

„Deficitul la bugetul de pensii are anul acesta un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați, din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi și această sumă, din nefericire, dacă noi nu reformăm sistemul, va crește”, a declarat Turcan, luni seara, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Turcan a menționat că acest deficit nu a crescut doar anul acesta, ci și în 2019, când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. „Oamenilor nu li s-a spus că realmente, în România, ca să poți să plătești pensiile consistent, ca să nu ajungi la inflație, la scăderea puterii de cumpărare, trebuie să așezi acest sistem pe niște baze stabile”, afirmă Turcan.

Raluca Turcan spune că se încearcă corectarea acestor neajunsuri și eliminarea inechităților existente în acest moment. Potrivit ministrului Muncii, milioane de pensionari au pensii sub pensia medie din România, care este de 1.500 de lei. Cea mai mică pensie în România este de 100 de lei, iar cea mai mare (din categoria pensiilor speciale) este de 79.0000 de lei.

loading...
Comenteaza