Desant la miliardarul Ziuzin

Desant la miliardarul Ziuzin
Reprezentanţii guvernului vor face demersuri la omul de afaceri rus în scopul de a-l convinge pe acesta să nu închidă combinatul de la Câmpia Turzii.

O delegaţie din partea guvernului se va deplasa după 20 septembrie în Federaţia Rusă pentru a negocia cu finanţatorul grupului Mechel păstrarea în funcţiune a combinatului siderurgic din Câmpia Turzii. Dacă acesta nu va fi convins, partea română speră să atragă alţi investitori din această ţară.

Un proiect ce ar urma să fie finanţat cu bani europeni şi care ar urma să constituie un parc industrial cu 250 de locuri de muncă pentru zona Turda - Câmpia Turzii ar urma să fie depus până în 25 septembrie, spune ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, după scandalul de vineri de la Mechel Câmpia Turzii, când angajaţii au ieşit în stradă nemulţumiţi de preconizata închidere a fabricii.

Proiectul va fi depus de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Prefectura Cluj şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. La întâlnirea care a avut loc între ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, prefectul din Cluj Gheorghe Vuşcan, senatorul Alexandru Cordoş şi reprezentanţii Sindicatului Industria Sârmei, Pop a mărturisit că s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei, care i-a asigurat o întâlnire cu cei directorii celor patru combinate deţinute de Mechel în România. "După data de 20 septembrie se va încerca o întâlnire cu finanţatorul companiei din Rusia, iar ca urmare, pentru următoarele două luni de zile, atenţia guvernului va fi pe zona aceasta, deoarece întâlnirile cu acest investitor dar şi cu alţi investitori din zona Federaţiei Ruse sunt extrem de importante", a precizat Pop.

Aproape 1.000 de protestatari, o parte veniţi de la alte combinate siderurgice din Zalău, Copşa Mică, Galaţi, Hunedoara şi Brăila au ieşit în stradă vinerea trecută la Câmpia Turzii, într-un miting amplu de protest împotriva deciziei grupului Mechel de a închide fabrica. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că închiderea va transforma comunitatea într-un oraş fantomă. Conducerea Mechel a anunţat că va disponibiliza încă 800 de angajaţi ai combinatului până la sfârşitul acestui an, urmând ca în fabrică să activeze doar 280 de salariaţi, într-o singură secţie ce va fi subordonată unui alt combinat din grup, Ductil Steel Buzău. Tehnic, astfel, Mechel Câmpia Turzii va fi închisă, în ciuda eforturilor autorităţilor de a încerca ameliorarea situaţiei. Mechel a intrat pe piaţa din România în 2002 şi mai deţine în ţară combinatele Mechel Târgovişte, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila, Mechel Reparaţii Târgovişte şi Ductil Steel Oţelu Roşu. Mechel a investit până acum 24 de milioane de euro în fosta Industria Sârmei. Combinatul are aproape un secol de la înfiinţare: construită în 1920, scopul acestuia era producţia de sârmă şi cuie pentru zona Transilvaniei. În 1922, combinatul a marcat şi o premieră naţională: primul laminor de sârmă, iar în următorul an producea deja un sfert din întreaga producţie de cuie a ţării.

Avere de nouă miliarde de dolari

Mechel este unul dintre cei mai importanţi investitori ruşi în România. Compania este deţinută de omul de afaceri rus Igor Ziuzin (52 de ani). Conglomeratul înglobează societăţi din minerit, siderurgie şi prelucrarea metalelor din trei ţări: Rusia, România şi Lituania. Înfiinţat în 2003, Mechel este cel mai mare producător rus de oţeluri şi aliaje speciale şi al doilea producător de oţeluri plate. Ziuzin este cotat în Topul Forbes cu o avere de peste 8,9 miliarde de dolari. 7


Promisiuni în van

Fostul premier Emil Boc a avut în iulie 2011 o întrevedere cu Ziuzin. Miliardarul a sosit în România pentru a lansa complexul modernizat de elaborare a oţelului la combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu, o investiţie de 48,7 milioane de dolari. "Finalizarea proiectului va permite să asigurăm materie primă pentru toate întreprinderile metalurgice ale grupului în România, ceea ce va reduce considerabil toate costurile şi va mări eficacitatea de funcţionare a întreprinderilor", a declarat Ziuzin. 7

 

Comenteaza