Dezbatere pe tema "locuirii în Cluj": Cum putem face prețurile mai accesibile şi cum putem reglementa prețul chiriilor?

Dezbatere pe tema "locuirii în Cluj": Cum putem face prețurile mai accesibile şi  cum putem reglementa prețul chiriilor?

Deşi piaţa imobiliară pare să dea primele semn de declin, Clujul este încă în topul celor mai scumpe oraşe din România atât pe segmentul vânzării de apartamente, cât şi în ceea ce priveşte chiriile. Pornind de la aceste aspecte, clujenii sunt invitaţi la o dezbatere publică pe tema "locuirii în Cluj". 

  • Clujul acordă anual 10 locuințe sociale. Insuficient pentru câte cereri sunt. Așadar, sunt casele sociale doar pentru săraci sau și pentru clasa de mijloc?
  • Orașul trăiește într-o bulă imobiliară, cu prețuri la apartamente foarte ridicate, care acum încep să nu se mai vândă, gândite parcă doar pentru cei care au venituri din zona IT. Cum putem face prețurile locuințelor mai accesibile?
  • Chiriile sunt scumpe la Cluj. O bună parte dintre cumpărători o fac doar pentru a închiria. Mulți dintre ei nu sunt clujeni, ci investitori și oameni cu profesii liberale din alte orașe care își suplimentează veniturile prin rente. Vrem o țară ca-n afară? Cum putem taxa mai bine a doua și a treia proprietate pentru a aduce venituri la buget ca să oferim servicii publice de calitate? Și cum putem reglementa prețul chiriilor?

Acestea sunt întrebările la care vor încerca să răspundă Alex Boguș, Asociația Chiriașilor Cluj; Aurel Șfaiț, pensionar, evacuat din Casa Agronomului; Eugen Pănescu, urbanist; Eniko Vincze, Căși sociale ACUM în cadrul dezbaterii publice organizate joi, 13 decembrie 2018, la ora 18.00, de Demos Cluj, la Cluj Cowork (strada Emil Isac, nr.23). 

La Cluj s-au vândut 30.000 de proprietăți într-un an

Județul Cluj apare în evidențele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară cu vânzări de 29.473 de proprietăți, în afara unui podium dominat de București, Ilfov și Timiș. Capitala domină acest top, cu 76.342 de proprietăți vândute, fiind urmată de județele Ilfov (38.312) și Timiș (32.474). În noiembrie la Cluj s-au înregistrat 2.190 de vânzări, majoritatea în intravilan fără construcții (716), în intravilan cu construcții (669) și terenuri agricole (589).

Preţurile lunii noiembrie la Cluj-Napoca 

Deşi continuă să fie cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară, preţurile încep să se stabilizeze la Cluj-Napoca. Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile s-au majorat aici cu 1,4% în noiembrie (de la 1.535 la 1.556 de euro pe metru pătrat util) și cu 7,5% în ultimul an (de la 1.447 euro pe metru pătrat util). Pe parcursul lunii ce tocmai s-a încheiat, apartamentele vechi din Cluj s-au apreciat cu 0,6%, de la 1.574 la 1.584 de euro pe metru pătrat util. Locuințele nou-construite au consemnat o creștere mai importantă, anume 2,1%, de la 1.503 la 1.534 de euro pe metru pătrat.

Preţurile chiriilor din Cluj la început de an universitar 2018 

Clujul are şi cele mai "piperate" chirii din ţară. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 euro/lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 mp utili costă și 200 euro/lună. 

Așteptările proprietarilor s-au majorat pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 euro/lună, față de 360 de euro în iunie anul trecut. În Mănăștur, o locuință bicamerală cu o suprafață de 50 mp utili are un preț cerut de 300 euro/lună.

O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de 470 euro/lună în iunie, față de 445 de euro în urmă cu 12 luni. În Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafață de 61 mp, este disponibilă spre închiriere la un preț de 380 euro/lună.

Comenteaza