“Dezvoltatorii din Cluj fac inginerii să se încadreze în TVA de 5%”

“Dezvoltatorii din Cluj fac inginerii să se încadreze în TVA de 5%”

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 19% constituie o piedică pentru cumpărătorii de locuințe cu 3-4 camere din Cluj-Napoca, a căror valoare sare de 450.000 de lei, apreciază analistul imobiliar Doru Niță.

“TVA defalcată a devenit o problemă esențială în piață imobiliară și creează decalaje structurale. Pentru a se încadra în plafonul de 5%, dezvoltatorii imobiliari și cumpărătorii au fost puși în situația de a fenta legea prin diverse inginerii, precum locuințe care se vând separat de boxe sau locuri de parcare, iar TVA de 19% constituie o piedică reală pentru cumpărătorii de locuințe cu trei-patru camere din Timișoara, Cluj-Napoca sau București, a căror valoare sare de 450.000 de lei, apreciază Dorel Niță, analist la Imobiliare.ro.

El spune că, dacă s-ar rezolva această problemă, am vedea poate mai mulți oameni care ar merge să locuiască în zone mai bune și în apartamente cu suprafețe mai mari. Acum, din cauza TVA de 5% pentru locuințe a căror valoare nu depășește 450.000 lei, ponderea garsonierelor și apartamentelor cu două camere nou construite este copleșitoare, conform Wall Street

"În ansamblurile din zonele bine cotate ale marilor orașe, apartamentele mai spațioase, dar chiar și cele cu două camere depășesc pragul de 450.000 de lei. Prețurile mai mari de pe piața nouă, în corelație cu taxarea suplimentară a locuințelor din această categorie, împing cumpărătorii spre apartamentele vechi -fenomen ce nu poate avea decât efecte negative pentru segmentul rezidențial și pentru piață".

Chiar dacă situația cu TVA de 5% la locuințe trebuie rezolvată, pentru că trenează de foarte mult timp, nici varianta de TVA zero, vehiculată la începutul acestui an, nu reprezintă o soluție, având caracter populist. "Pentru orice reducere de TVA trebuie să soliciți derogare de la Comisia Europeană (CE), dar nu mai văd ca lucrul acesta să se întâmple. De aceea s-a și renunțat la propunerea cu TVA zero".

În țările europene mature, o reducere la TVA poate exista doar în cazuri rare, iar, în construcții, numai pentru locuințe sociale. "În România nu discutăm de locuințe sociale pentru TVA de 5%. Majoritatea locuințelor din Occident se vând cu TVA-ul celorlalte bunuri.

Noi nu avem cum să menținem pe termen lung această poveste, ar însemna că statul să subvenționeze o ramură a economiei. TVA de 5% trebuie să crească gradual și să se alinieze cu celelalte produse, adică să urce spre TVA de 19% pentru toate locuințele. Ar trebui să separăm caracterul social de ideea de a fi proprietar pe un bun care nu este de uz comun", arată analistul.

În primăvară a fost vehiculată ideea extinderii TVA de 5% pentru toate tranzacțiile. "Deși sună foarte frumos, nu o să obținem niciodată aprobarea de la CE. TVA de 19% avem și la mașini, care pot să coste de la 15.000 euro la peste 100.000. Vom pune pe toate aceste produse scumpe un TVA redus? Ar trebui să separăm caracterul social de ideea de a fi proprietar pe un bun care nu este de uz comun.

Putem menține un TVA redus, însă doar pentru locuințele care au un caracter social, adresate familiilor defavorizate. De ce să punem astfel dezvoltatorii și cumpărătorii în situații de a fenta legea? Punem boxa în preț sau nu și tot felul de inginerii. Sunt multe astfel de unități de locuințe individuale pe piața nouă care se vând separat de boxe și de locuri de parcare, special ca să intre în TVA de 5%", susține Niță.

Comenteaza