Dezvoltatorii imobiliari își restrâng oferta de apartamente la Cluj

Dezvoltatorii imobiliari își restrâng oferta de apartamente la Cluj
Oferta de apartamente la Cluj-Napoca este mai mică decât anul trecut | Foto: Riverside

Numărul de locuințe noi puse la bătaie de către dezvoltatori în municipiul Cluj-Napoca a scăzut cu peste 6% în primăvară, în condițiile în care cererea pentru apartamente în “capitala Transilvaniei” era mai mare cu 7%.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

La nivel național, prețurile se stabilizează, cererea este mai mare decât anul trecut, dar intervin întârzieri la încheierea tranzacțiilor. Cel mai recent raport de piață realizat de platforma Analize Imobiliare relevă că ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească în trimestrul II din 2019, fapt ce se vede mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiul.

Comparând statisticile oficiale privind activitatea de tranzacționare cu datele despre cererea și oferta de locuințe din piață, poate fi observată o contradicție. Volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce oferta este mai scăzută. Discrepanța poate fi explicată prin faptul că între faza de căutare a unei locuințe și luarea unei decizii de achiziție intervine o perioadă mai lungă de așteptare, susțin specialiștii.

„În al doilea trimestru cererea de locuințe - cumpărători care au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul Imobiliare.ro - a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. E o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte ce au ca termen de finalizare 2020-2021”, sugerează Dorel Niță, head of data la Imobiliare.ro.

Scumpirile se diminuează în marile orașe

După ce s-a situat la 1,6% în ultimul pătrar din 2018 și, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an ritmul de creștere a prețurilor cerute pentru proprietățile rezidențiale din România s-a înjumătățit din nou, ajungând la 0,4%. Variația anuală a prețurilor s-a situat la +3,5% în T2 2019, în scădere de la +4,6% în cele trei luni anterioare.

Nivelul actual al acestui indicator este cel mai scăzut din ultimii patru ani, adică din trimestrul I 2015, când proprietățile rezidențiale erau cu 2,7% mai scumpe decât în perioada similară a anului anterior. Cea mai mare valoare a acestui indicator (+13,4%) a fost atinsă în 2016.

Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în București. Dacă aici apartamentele au consemnat o scădere de 0,8% față de trimestrul anterior, în restul țării acestea s-au apreciat cu 1,4%.

Casele și vilele scoase la vânzare, însă, au cunoscut o scădere mai mare la nivel de capitală (-1,6%) față de restul țării (-0,6%). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București, respectiv cu 3,8% în țară; casele și vilele, pe de altă parte, sunt cu 2% mai ieftine în capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.

Proprietarii mai taie din pretenții

Cu excepția Bucureștiului, majoritatea marilor orașe au consemnat, trimestrul trecut, creșteri ale prețurilor apartamentelor – chiar dacă acestea nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 euro/mp util).

Pe următoarele locuri se situează Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro/mp), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro/mp), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 euro/mp) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 euro/mp). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro/mp. 

În T II din 2019 au existat câteva reședințe de județ unde pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decât la nivel național, dar și decât în marile centre regionale. Pe primul loc în clasamentul scumpirilor se află Sfântu Gheorghe, cu un avans de 8,9%, până la o medie de 760 euro/mp.

Este urmat de Giurgiu, cu un plus de 6,3% în perioada analizată (până la 530 euro/mp), apoi de Slobozia (+5,7%, până la 700 euro/mp), Râmnicu Vâlcea (+4,9%, până la 860 euro/mp) și Călărași (+3,7%, până la 700 euro/mp).

La nivelul reședințelor de județ au avut loc și câteva scăderi de preț, însă reduse. Cel mai mare declin a fost consemnat de apartamentele din Reșița, care s-au ieftinit cu 1,7%. Acest fapt plasează orașul pe primul loc în clasamentul celor mai accesibile locuințe, cu 500 euro/mp. O scădere de 0,9% a avut loc în Craiova, unde apartamentele au ajuns la o medie de 1.080 euro/mp. Pretențiile proprietarilor s-au mai diminuat în București și în Târgu-Jiu.

Brașovul, cel mai asaltat în primăvară

Această evoluție a prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul cererii este cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate. În patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre.

Cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7%, respectiv +6%.

În aceleași centre regionale poate fi observat un declin al ofertei față de perioada similară din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi au avut loc în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%), Timișoara (-3%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.

Tranzacții în scădere în țară

În activitatea de tranzacționare, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că trimestrul trecut au fost încheiate, pe plan național, 125.474 de vânzări de imobile. Acest nivel marchează o creștere de 8% față de trimestrul anterior (116.109 tranzacții), dar o scădere de 34% față de perioada similară din 2018 (151.481 operațiuni).

În primele șase luni din 2019, numărul tranzacțiilor imobiliare încheiate pe plan național s-a cifrat la 241.583, în scădere cu 20% față de perioada similară din 2018, când erau încheiate 300.432 de operațiuni. Imobiliare.ro este cel mai accesat portal de specialitate din România, cu 1,62 milioane de vizitatori unici pe lună.

Piața imobiliară la Cluj-Napoca

- 2014: 284 milioane euro
- 2015: 358 milioane euro
- 2016: 457 milioane euro
- 2017: 594 milioane euro
- 2018: 642 milioane euro

Sursa: Veridio 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza