Video Directorul ANCOM, la Cluj, despre tehnologia 5G: „Are capacitatea să se dezvolte nelimitat”

Directorul ANCOM, la Cluj, despre tehnologia 5G: „Are capacitatea să se dezvolte nelimitat”
| Foto: arhiva

Tehnologia 5G este, pe scurt, un standard nou pentru internet mobil de viteză mai mare, cu lățime de bandă mai mare și, în esență, mai bun decât ce avem acum și capabil să țină ce vom avea conectat la internet în următorii cinci până la 10 ani. În egală măsură este și un standard care îi sperie pe unii oameni.

Directorul executiv al ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), Cristin Popa, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre această tehnologie.

Chiar în comuna Florești din județul Cluj a fost un proiect pilot în anii 2017-2018 legat de implementarea tehnologiei 5G, iar Cristin Popa a glumit, spunând că a fost totul în regulă deoarece floreștenii sunt oameni sănătoși și nu avut de suferit de pe urma rețelei.

„Avem emisie în eter cu tehnologia 5G cred că deja vreo 4 ani. Îmi amintesc că în 2018 am avut un eveniment la Cluj pe tema 5G din perspectiva utilizatorului final și a temerilor pe care le are utilizatorul final.

Nu trebuie să fie perfectat ceva anume, un document sau o reglementare pentru utilizarea tehnologiei 5G. ANCOM-ul ca și gestionar al frecvențelor radio pune la dispoziție operatorilor aceste frecvențe neutru tehnologic.

Operatorii în 2017-2018 au putut utiliza frecvențele pe care le aveau deja pentru a da și tehnologie 5G. În momentul de față se folosește în România un 5G care este o suplimentare de spectru pentru 4G, poate fi numit și un 4G plus”, a declarat, la ZIUA LIVE, directorul ANCOM.

Potrivit acestuia, noi, ca utilizatori finali, nu vom simți vreo mare diferență, poate doar la nivel de streaming sau viteză de internet.

„Dar 5G ne poate aduce ulterior multe din punct de vedere industrial și tehnologic. Tehnologia 5G va fi pentru mult timp într-o continuă dezvoltare. Are capacitatea să se dezvolte aproape nelimitat, mai ales în această zonă a industrializării”, a explicat Popa.

Comenteaza