Directorul Terapia: “Medicamentele sub 25 de lei au devenit nerentabile pentru producători”

Directorul Terapia: “Medicamentele sub 25 de lei au devenit nerentabile pentru producători”

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenția că taxa pe afaceri clawback – introdusă în 2009 și aplicată exclusiv acestora – a crescut anul trecut cu 16% față de 2017 și cu 45% față de 2016, în vreme ce vânzările de medicamente fabricate local au stagnat ori au scăzut.

“2018 a fost un an pierdut în dezvoltarea industriei românești de medicamente din cauza taxei clawback. Această taxă, care penalizează fabricile din țară, obligându-le la plata unor sume de bani care nu au legătură cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de tehnologizare să fie oprite sau amânate pentru 2020. Există un risc real ca încă o tranșă de medicamente care costă sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în țară și cei 8 milioane de pacienții care le utilizează – în majoritate cu venituri mici și pensionari - să nu le mai găsească în farmacii din 2019”, a explicat directorul PRIMER, Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj.

Rapoartele financiare depuse la autoritățile de resort de către siturile de producție din țară, listate sau nu la bursă, arată că taxa clawback a ajuns în 2018 la o pondere de peste 20% din cheltuielile operaționale, devenind astfel o povară inadmisibilă pentru fabricanți, conform reprezentanților patronatului.

“Taxa clawback este lipsită de transparență și de predictibilitate și reprezintă peste 35% din prețul de producător al medicamentelor ieftine. Din păcate, însă, am constatat că Ministerul de Finanțelor refuză să înțeleagă aceste aspecte și că nu s-au luat măsuri reale pentru a reduce pentru 2019 riscul dispariției medicamentelor care costă sub 25 de lei, fabricate în România”, a completat Damian.

Acesta susține că evoluția taxei clawback din ultimii patru ani a făcut ca 2.000 de tipuri de medicamente - majoritatea sub 25 de lei și fabricate în țară - să dispară din farmacii și din spitale. La o taxă clawback de 30%, la cât se estimează că va ajunge în 2019, toate medicamentele sub 25 de lei sunt nerentabile, iar producătorii vor fi obligați în cele din urmă să le scoată din portofoliu.

“Plătind aproape 50% taxe și impozite, fabricanții din țară nu au cum să se dezvolte, pierzând din competitivitate. Escaladarea acestei taxe face rău tuturor: pacienții nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie la prețul corect, sistemul sanitar va trebui să plătească mai mult pentru tratamente mai scumpe, industria nu va putea să-și continue planurile de modernizare și extindere”, potrivit PRIMER.

Din PRIMER fac parte 18 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice Iași, B. Braun, Bio - Eel, Biofam, Gedeon - Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia - Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum.

Comenteaza