Doar în cinci județe și București salariul net depășește media națională. Clujul e în top

Doar în cinci județe și București salariul net depășește media națională. Clujul e în top
| Foto: Arhiva

Salariile mari din administrația publică trag în sus media națională care ajunge să fie greu de depășit în majoritatea județelor. Concluziile sunt trase din prognoza în profil teritorial varianta de toamnă, dată publicității zilele trecute de către Comisia Națională de Prognoză.

Care este situația la nivelul salariilor? Potrivit datelor CNP doar cinci județe din țară și Bucureștiul au o medie a salariilor nete peste media națională, care este de 2.655 lei pe 2018. Este vorba de București (3.684 lei), Ilfov 2.913 lei, Sibiu 2.676 lei, Brașov 2.680 lei, Cluj 3.115 lei și Timiș 2.945 lei. Cu 2.650 lei Iașul este cu doar cinci lei sub media națională.

Cifrele nu trebuie să înșele. În cazul Bucureștiului salariile mai mari sunt provocate atât de cele acordate managementului marilor companii (mult mai numeros decât în alte județe), dar și personalului administrativ bine plătit din ministere, autorități centrale etc.

Din punct de vedere a disparității cele mai mici salarii sunt în sud-est, respectiv 83,3% din media națională, în condițiile în care Capitala-Ilfov au 134,9%. Cele mai mici salarii medii nete se regăsesc în Vrancea (1.999 lei), județul fiind urmat de un plutin larg al celor în care salariile medii nete sunt cuprinse între 2.100 și 2.200 lei.

Comenteaza