Don, despre şomeri: „Mulţi aşteaptă posturi de directori”

Don, despre şomeri: „Mulţi aşteaptă posturi de directori”
Daniel Don, şeful Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, susţine că unele dintre persoanele care vor un loc de muncă au aşteptări salariale prea mari.

Judeţul se află pe locul doi pe ţară în topul celor mai multe locuri de muncă. Şomerii din Cluj au la dispoziţie 1.400 de locuri de muncă între care pot opta, conform statisticilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM)

Cele mai multe posturi disponibile sunt în industria textilă şi în construcţii. La polul opus, în Cluj există doar două posturi disponibile pentru ingineri, la AJOFM. Sunt disponibile 50 de locuri de muncitori demolatori de clădiri. De asemenea, se caută 40 de telefonişti, 30 de tehnicieni de piese de încălţăminte, 20 de montatori de articole de piele, 20 de confecţioneri de îmbrăcăminte, 20 de şoferi, 75 de confecţioneri în industria textilă, 10 manipulatori de marfă, 10 zidari.

Clujul se află pe locul secund în topul judeţelor cu cele mai multe oferte, potrivit Agenţiei Naţionale a Forţei de Muncă. Rata şomajului în judeţ este de 4%. „Din păcate, mulţi clujeni au pretenţii la salarii foarte mari, aşteaptă posturi de directori şi uită că în goana după o funcţie îşi uită meseria. Alţii se încadrează în şomajul pasiv, adică îşi finalizează studiile superioare, iar în lipsa unui loc de muncă pe gustul lor încep o a doua facultate", a explicat directorul AJOFM, Daniel Don.

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut în 2012 cu 1.300, la 24.800, rata medie fiind de 0,59%, mai redusă cu 0,05 puncte procentuale faţă de anul precedent, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). O treime din locurile vacante s-au regăsit în industria prelucrătoare (7.800 locuri vacante), iar sectorul bugetar a însumat puţin peste 30%, cele mai multe regăsindu-se în sănătate şi asistenţă socială (3.700), administraţia publică (2.900), învăţământ (900).

Cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată s-a constatat pentru muncitori calificaţi şi asimilaţi, iar în privinţa numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante cea mai redusă cerere a fost pentru lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit. Ocupaţiile menţionate au fost urmate de cele ale membrilor corpului legislativ şi executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori.

În profil teritorial, în 2012 cele mai ridicate valori atât în ceea ce priveşte rata şi numărul mediu anual al locurilor vacante s-au înregistrat în regiunile Bucureşti-Ilfov şi Nord-Est, cu 6.700, respectiv 3.600 de locuri vacante. La polul opus, atât în ceea ce priveşte rata cât şi numărul mediu anual al posturilor cele mai scăzute valori le-a cunoscut Regiunea Sud-Vest Oltenia (0,36%, respectiv 1.200 locuri vacante), urmată de Sud-Est (0,42%, respectiv 1.900 locuri vacante).

Faţă de 2011, cea mai semnificativă diminuare a ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în Regiunea Vest (-0,22%), urmată de Nord-Est (-0,19%), iar cea mai importantă creştere s-a regăsit în Sud-Est (+0,08%). În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante cele mai relevante scăderi s-au înregistrat în regiunile Nord-Est şi Vest (cu 700 locuri vacante pentru fiecare în parte). Cu cea mai accentuată creştere faţă de 2011 s-a regăsit regiunea Bucureşti-Ilfov (+600 locuri vacante).

Comenteaza