Două antreprenoare din Cluj vor face politici publice pentru România

Două antreprenoare din Cluj vor face politici publice pentru România
Cristina Grigore s-a remarcat în antreprenoriatul din sectorul medical | Foto: Cristina Grigore

Cristina Grigore și Roxana Haja, antreprenoare și inovatoare sociale din Cluj, au fost selectate de grupul Vertik pentru Viitor pentru a elabora propuneri de politici publice în scopul de a contribui la creșterea cu 1% a produsului intern brut național prin antreprenoriat feminin.

”Juriul a avut o misiune dificilă pentru că au aplicat pentru acest program doamne extraordinare, din toate colțurile țării, care au dorința și determinarea de a dezvolta România. Ne-am bucurat că 1.200 s-au arătat interesate de proiect, ceea ce arată încrederea în inițiativă și în potențialul feminin.

România are o resursă majoră de competitivitate în antreprenoriatul feminin și este de datoria noastră, a tuturor, să transformăm acest potențial într-un vector de creștere economică”, a declarat Daniela Șerban, președinte al Vertik pentru Viitor.

Cele 10 femei lider selecționate au experiență profesională în diferite sectoare - construcții, comunicare, marketing, academic, educație, organizații nonguvernamentale, majoritatea fiind antreprenoare. Alături de cele două clujence, figurează Diana Mardarovici, Cristina Chiorsac, Marilena Gheorghe, Cătălina Verdeș, Diana-Maria Georgescu, Mariana Stan (București), Dana Lupșa (Brașov), Adina Risipitu (Petroșani).

“Acestea au potențialul de a deveni următorii lideri ai României și vor fi îndrumate de către o echipă de mentori, profesioniști cu vastă experiență în domeniile în care activează. Programul de mentorat special conceput le va susține și amplifica potențialul de performanță, aptitudinile și abilitățile, prin îmbinarea educației antreprenoriale cu cercetarea și analiza politicilor publice”, conform inițiatorilor programului.

Mentorii care se vor implica în proiect provin din partea companiilor OMV Petrom, FintechOS, Lotus Cosmetics, Smartlink, Idrive AI, Al Ferasa, Hervis, MMM Consulting. Proiectul ”Femeie Lider” a fost lansat de grupul Vertik, după modele deja testate în Canada, Spania sau Polonia.

Un studiu de percepție lansat de Vertik în martie arată că 88% dintre români cred că femeile sunt potrivite pentru a conduce afaceri într-o măsură mare sau foarte mare, iar 89% consideră că afacerile conduse de către manageri sau acționari femei sunt de încredere.

Domeniile în care femeile antreprenor și manager sunt văzute ca fiind competente sunt: hoteluri – restaurante - catering, sănătate, educație, marketing și profesii liberale. La capătul listei sunt domeniile tehnice: inginerie, transporturi, construcții, agricultură.

Studiul și-a propus să măsoare nivelul încrederii și al prejudecății față de antreprenoriatul feminin, domeniu în care România are performanțe bune raportate la media europeană. Acesta a fost realizat de către agenția IZI pe un eșantion național urban de 1.008 respondenți, cu o eroare de eșantionare de 3,1%.

Comenteaza