Două clădiri de birouri din Cluj, vândute cu 164 milioane euro

Două clădiri de birouri din Cluj, vândute cu 164 milioane euro
Complexele de birouri ale Clujului devin tot mai interesante pentru investitorii din piața office | Foto: LTP

Clujul și Bucureștiul domină piața investițiilor imobiliare din România, deținând împreună 90% din tranzacțiile primelor trei trimestre ale anului.

Pe sectorul de spații de birouri, randamentul anual al investiției (yield) în România este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este de 18,5 euro /mp /lună, ceea ce poziționează țara noastră drept cea mai competitivă țară din Europa Centrală și de Est, conform unui raport al companiei de consultanță CBRE.

“Noi investitori vor să intre pe piața locală, dar și nume noi pe cea de închirieri de spații de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potențialul pieței imobiliare în 2020. România are un avantaj major în atragerea de noi investitori la nivel regional: faptul că este o țară competitivă. Asta nu trebuie tradus însă că suntem o țara ieftină, ci din contră, este un beneficiu. O comparație între București și Praga arată că yield-urile la spații de birouri sunt de 7% și respectiv 4,25%. Și pe segmentul chiriilor reușim să câștigăm bătălia cu țările din regiune", susține Daniela Boca, head of research, CBRE România.

Volumul investițiilor imobiliare din România în primele nouă luni ale anului a depășit 585 milioane de euro, iar piața de spații de birouri a atras peste jumătate din investiții, București și Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orașe, cu 90% din tranzacții, potrivit Wall Street.

"Reușim să atragem investitori pe spații de birouri, în contextul în care din ce în ce mai mult capital își îndreaptă atenția spre România. Același lucru îl putem observa și pe industrial, iar dacă acum yield-ul aici este 7,75%, în viitorul apropiat vom observă o compresie, deoarece sunt produse și dezvoltări și ne ajută să atragem nume noi în piață", arată oficialul CBRE.

În primele nouă luni ale anului au intrat pe piață Morgan Stanley, Indutek și White Star. "Sunt trei nume noi care confirmă maturitatea pieței imobiliare și oferă încredere pe termen lung că România are potențial de creștere. Cei trei investitori au tranzacționat active de 150 de miliaone de euro. Pentru finalul anului, vom atinge pragul de un miliard de euro deoarece sunt foarte multe tranzacții în lucru".

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, pentru trimestrul III, volumul de investiții este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacțiile aflate în desfășurare în prezent vor fi semnate. Piața de birouri a rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail, cu 27%, și industrial, cu 9% din volumul tranzacționat.

Top tranzacțiilor active imobiliare
(trim. I-III, 2019, cumpărător / vânzător)

Cluj-Napoca - The Office  63.600 mp            129 mil. euro        Dedeman     NEPI Rockcastle
București - Portofoliu retail     67.950 mp            113 mil. euro        MAS Real Estate  Prime Kapital
București - America House     28.000 mp            77 mil. euro          Morgan Stanley     AEW
București - Oregon Park III     24.600 mp            60 mil. euro          Lion's Head         Portland Trust
Târgu-Mureș - Promenada Mall    50.000 mp            43 mil. euro         Indotek       AEW
București - A1 Bucharest Park          78.000 mp            40 mil. euro          CTP Invest           Vabeld
Cluj-Napoca - Liberty Park          18.260 mp 35 mil. euro          White Star  Fribourg Development
București - Piraeus Building  10.000 mp 20 mil. euro          Local           JC Flowers

Sursa: CBRE

Comenteaza