Două medalii pentru vinurile ISSA la concursul internațional IWCB 2018

Două medalii pentru vinurile ISSA la concursul internațional IWCB 2018

Vinurile Crama la Salina au fost extrem de apreciate la cel mai important concurs internațional de vinuri din  Europa de Est.

Vinul ISSA din soiul Chardonnay, 2017, a adus podgoriei de lângă Salina Turda medalia de aur la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2018 (International Wine Contest Bucharest 2018), în timp ce vinul ISSA Barrique Ediție Limitată Chardonnay 2017 a primit medalia de argint.

IWCB 2018 este organizat  de catre ASER Consulting&Management, in parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizației Internaționale a Viei şi Vinului) si VINOFED (Federaţia Internaţională a Marilor Concursuri de Vinuri). Concursul se află la cea de a XV-a ediţie şi este organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor este făcută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa și profesionalismul lor.

ISSA Chardonnay 2017, premiat cu medalia de aur (foto) este un vin sec cu o culoare galben-verzuie strălucitoare și cu arome dominante de fructe albe (pară, măr) continuată prin note intense, plăcute, de citrice și altele, mai temperate, minerale. Gustul este rotund și echilibrat, cu o tentă fină de unt topit și cu o bună aciditate. Finalul este plăcut, ușor condimentat. Issa Chardonnay 2017 este recomandat ca aperitiv, alături de gustări, la preparate din pește, fructe de mare sau preparate din carne albă și la brânzeturi proaspete sau cremoase. Temperatura de servire este de 08° - 10°C.

ISSA Barrique Ediție Limitată Chardonnay 2017, premiat cu argint, este un vin sec caracterizat prin finețe, aroma discretă florală, note de miere, vanilie, maia și coajă de pâine prăjită. Gustul mediu, ușor lemnos se combină perfect cu persistența aromatică, puterea soiului și aciditatea foarte bine integrată. Este recomandat a fi servit ca aperitiv, alături de gustări, preparate din pește, rață, fructe de mare, brânzeturi proaspete sau cremoase.

Povestea „La Salina” s-a născut în urmă cu șapte ani, pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un amplu proiect, a cărui investiție totală se ridică la 3 milioane de euro.

După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, și primind indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”.

Plantația și crama sunt amplasate în imediata apropiere a Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, încă din vremea Imperiului Roman, care își avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia.

Proiectul „La Salina” reînvie istoria zonei viticole și poveștile locurilor care o înconjoară, printr-un amplu proiect de enoturism. La baza dealurilor cu vie, restaurantul „Sarea-n bucate” își așteaptă oaspeții. Aromele îmbietoare ale mîncărurilor gătite cu răbdare, după rețete tradiționale, se îmbină armonios cu vinurile ISSA. Turiștii sunt invitați să descopere și pensiunea restaurantului, 13 camere ultramoderne, cu 40 de locuri de cazare.

Lucrările manuale, strugurii îngrijiți și atent culeși, tehnologia și dotările de vîrf ale cramei asigură producerea unor vinuri de calitate. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, cînd se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare.

Comenteaza