DTZ:Tranzacţiile cu proiecte de retail din România, sub 1% din volumul total din Europa, anul trecut

DTZ:Tranzacţiile cu proiecte de retail din România, sub 1% din volumul total din Europa, anul trecut
Volumul investiţiilor în sectorul de retail din România reprezintă mai puţin de 1% din volumul total înregistrat la nivel european în 2013, cu toate că anul trecut tranzacţiile cu proiecte de acest tip au crescut semnificativ faţă de 2012, arată un studiu al DTZ.

În 2013, piaţa europeană a spaţiilor de retail a înregistrat un volum al investiţiilor de 34 miliarde de euro, în creştere de la 29 miliarde de euro în 2012. Activitatea pe această piaţă a fost mai intensă în ultimul trimestru, când s-au realizat tranzacţii în valoare de 12 miliarde de euro.

"Volumul tranzacţiilor de investiţii în sectorul de retail în România a crescut semnificativ în 2013 faţă de 2012, până la aproximativ 190 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproape 60% din totalul investiţiilor în proprietăţi comerciale. Însă, analizând volumul total al investiţiilor în retail din Europa, tranzacţiile de pe plan local reprezintă mai puţin de 1% din volumul înregistrat la nivel european, majoritatea achiziţiilor fiind realizate de un singur investitor. Privind în perspectivă, ne aşteptăm ca, pe fondul îmbunătăţirii indicatorilor macroeconomici din ultimul an, România să revină uşor în atenţia investitorilor străini, în special a celor ce urmăresc randamente mai ridicate decât cele obţinute pe pieţele din vestul Europei", a declarat Marius Grigorică, senior consultant în cadrul departamentului de investiţii DTZ Echinox.

Marea Britanie şi Germania au atras 33%, respectiv 27% din volumul tranzacţionat în 2013, dar cu toate acestea, cea mai mare creştere a fost înregistrată în Europa de Sud, volumul din această regiune fiind în creştere de la 0, 7 miliarde de euro în 2012 la 3 miliarde de euro în 2013.

DTZ anticipează că investiţiile de retail vor urca la 38 miliarde de euro în 2014, din care 17-18 miliarde de euro vor fi investiţi în centre comerciale.

Etichete
Comenteaza