După recalculare, pensiile cele mai mici vor crește mai repede decât restul

După recalculare, pensiile cele mai mici vor crește mai repede decât restul
| Foto: Playtech.ro

Raluca Turcan a declarat că există anomalii asupra sistemului de pensii, iar scopul recalculării celor 5 milioane de venituri în următoarea perioadă este acela de a crește pensiile foarte mici.

Ministrul Muncii a precizat că în sistemul judiciar au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă, motiv pentru care în unele cazuri o foarte mare parte din sume sunt susținute din bugetul de stat.

"Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existat perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii", a spus Raluca Turcan, la Digi24

Despre ce se va întâmpla la finalul procesului de recalculare a pensiilor, ministrul Muncii a precizat că scopul este ca pensiile foarte mici să crească mai repede, astfel încât sumele să fie echitabile.

"Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formulă de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede", a răspuns Turcan. 

"În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență", a mai precizat ministrul Muncii. 

loading...
Comenteaza