Economistul-șef al Băncii Transilvania: criza coronavirusului, șansa României

Economistul-șef al Băncii Transilvania: criza coronavirusului, șansa României

Criza globală a coronavisului poate reorienta românii spre consumul de produse și servicii turistice locale, iar multinaționalele își pot mări investițiile în producție pe teritoriul nostru, susține Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

“În ceea ce priveşte economia României, unda de panică poate să distorsioneze deciziile economice pe termen scurt (accelerarea consumului în trimestrul I, urmată de normalizare în trimestrul II).

Cu toate acestea, fluxurile investiţionale în economia reală ar trebui să continue, susţinute de nivelul redus al costurilor reale de finanţare (inclusiv în contextul evoluţiilor recente), semnalele de ameliorare a investiţiilor publice şi potenţialul ridicat de dezvoltare (mai ales că în ultimul deceniu investiţiile productive au avut un aport limitat la ritmul de creştere economică).

Multinaţionalele ar putea implementa măsuri de evitare a unor astfel de şocuri pe viitor, ceea ce ar putea conduce la orientări de noi fluxuri de producţie pe plan intern, date fiind avantajele competitive şi comparative ale României din perspectiva termenului mediu”, menționează Andrei Rădulescu.

Un alt efect al epidemiei ar putea fi o echilibrare a deficitului extern, în condiţiile în care se amână o parte dintre călătoriile în străinătate şi consumul se orientează către produsele locale, conform analizei BT.

“În a doua lună a anului curent percepția de risc pe piețele financiare mondiale a continuat să se intensifice, evoluție determinată în principal de unda de panică asociată preocupărilor privind răspândirea epidemiei virusului corona.

În Zona Euro (principalul partener economic al României) indicatorii macroeconomici comunicați în februarie exprimă rezistența la propagarea epidemiei virusului corona în Italia (a treia economie din regiune), evoluție influențată de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de perspectivele de implementare de măsuri fiscal-bugetare de susținere a economiei (aspect semnalat inclusiv de administrația germană).

Încrederea în economie a continuat să crească în februarie, conform indicatorului Comisiei Europene. Indicatorul PMI Compozit (industrie prelucrătoare și servicii) a atins în februarie nivelul maxim din luna august 2019”.

Comenteaza