Energeticienii locali pleacă după bani externi

Energeticienii locali pleacă după bani externi
Pieţele din Europa ori din Orientul Mijlociu au devenit de interes pentru companii locale din acest domeniu, care au avut până acum contracte mai ales în ţară.

Companii cu sediu la Cluj şi activitate la nivel naţional sau internaţional îşi consolidează grupurile, marchează tranzacţii, cumpără sau îşi vând business-urile şi vor să crească pe pieţele externe. Pe de altă parte, unele societăţi cu activităţi conexe au minusuri în afaceri şi fac concedieri.

Electrogrup, companie cu proiecte de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii, vrea să îşi crească afacerile pe pieţele externe şi ţinteşte contracte în Marea Britanie şi în Germania. Electrogrup, companie din domeniul lucrărilor de instalaţii electrice, controlată de fraţii Teofil şi Simion Mureşan, derulează, la nivel naţional, proiecte de infrastructură energetică, de telecomunicaţii şi civilă, activând în cadrul unui grup de companii cu activităţi complementare în furnizarea de utilităţi şi soluţii în inginerie. Compania a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 41,5 milioane de euro (în creştere de la 33,19 milioane în 2012), atingând un profit net de 5,49 milioane de euro (în creştere de la 4,05 milioane - 2012), conform datelor făcute publice de aceasta. Pentru anul în curs, una dintre principalele ţinte pentru creşterea business-ului este extinderea activităţii pe pieţele externe, susţine conducerea companiei.

"Nu suntem la full-capacity, dar activitatea merge destul de bine, suntem în discuţii de proiecte şi vrem să mergem mai mult pe piaţa externă. Suntem deja activi în Germania, iar o altă ţintă ar fi piaţa din Regatul Unit", a explicat Simion Mureşan. Planurile conducerii grupului vizează ca aportul contractelor externe în afacerile companiei să crească spre 30-40%, de la doar 5% atins acum. Electrogrup are o echipă de 300 de oameni, cu funcţii în managementul de proiecte, design, implementare, mentenanţă şi dispecerizare în infrastructura energetică, civilă, de telecomunicaţii sau a energiilor regenerabile. În lista de beneficiari a Electrogrup apar companii private sau de stat ca Vodafone, Orange, Romtelecom, UPC, Huawei, E.ON, Reif şi CEZ Group, dar şi Enel, Electrica şi Transelectrica.

Unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu, grupul EnergoBit, cu portofoliu de proiecte private şi publice la nivel naţional, a anunţat extinderea pe pieţele externe, în perioada post-tranzacţie (compania fondată de antreprenori clujeni e controlată de la final de 2012 - început de 2013 de acţionari cu capital străin). Din acest început de an, EnergoBit acţionează într-o nouă formulă, cu mai multe dintre societăţile sale comasate într-o companie care va concentra 85% din activitatea grupului. Una dintre principalele ţinte asumate în 2014 este extinderea pe pieţele externe, în zone ca Irak (livrări de produse), Polonia (execuţie) sau Qatar (lucrări la linii electrice de înaltă tensiune), a explicat conducerea.

EnergoBit a anunţat la final de 2012 că a încheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi BERD. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) au rămas în acţionariat. Perimetrul tranzacţiei cuprinde activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă - Enex şi EnergoBit Renewable. Grupul a fost înfiinţat în 1990 şi a ajuns la 1.000 de angajaţi, iar conducerea grupului estimează afaceri de 160 de milioane de euro în 2014.

Nu toate companiile de lucrări de instalaţii electrice au activităţi profitabile. În acest început de an, o companie cu 270 de angajaţi, Electromontaj (ELM), controlată tocmai de EnergoBit, a anunţat că renunţă la jumătate dintre angajaţi. În următoarele săptămâni vor fi daţi afară 139 de oameni. Compania a încheiat anul financiar 2013 pe minus, iar concedierile fac parte din planul de optimizare a activităţii, susţin acţionarii. EnergoBit a preluat în 2011 controlul majoritar, ajungând să deţină 51% din ELM, susţinând că achiziţia a fost făcută pentru a completa gama de servicii a grupului. ELM încheia anul 2010 cu afaceri de 46,7 milioane de lei şi cu profit de 4,4 milioane (cu 315 salariaţi), potrivit Ministerului Finanţelor Publice. În 2011, a ajuns la afaceri de 62,1 milioane de lei, dar profitul a scăzut la 1,7 milioane (331 salariaţi). În 2012 au scăzut cifra de afaceri (41,4 milioane de lei), profitul (1,07 milioane), dar şi numărul de salariaţi (318).

Comenteaza