EnergoBit va finaliza una dintre cele mai moderne stații energetice din România

EnergoBit va finaliza una dintre cele mai moderne stații energetice din România

Compania de soluții energetice integrate EnergoBit Cluj se află pe ultima sută de metri pentru a finaliza lucrările angajate la Stația Domnești a societății naționale Transelectrica. 

Proiectul de retehnologizare a Staţiei 400/110/20kV Domneşti, o investiţie de 25 de milioane de euro din fonduri proprii ale Transelectrica, este realizat în grad de 95%. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru sfârşitul lunii iunie. Investiţia implică retehnologizarea staţiei la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un grad de siguranţă şi fiabilitate corespunzător importanţei zonei deservite.

"Lucrările  au avut de un grad ridicat de complexitate pentru că în acelaşi timp a fost necesară asigurarea continuităţii în alimentare a consumatorilor şi a siguranţei în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

Nivelul tehnologic la care este adusă staţia este unul avansat, fiind implementată tehnologia Gas-Insulated Switchgear, atât pentru staţia de 400 kV, cât şi pentru staţia de 110 kV. Staţia Domneşti va fi una dintre cele mai moderne din reţeaua electrică de transport din România.

În ultimul an, deşi a fost o perioadă dificilă în contextul pandemiei, am reuşit să aducem la stadiul final această investiţie extrem de importantă pentru SEN. Managementul companiei îşi menţine angajamentul pentru investiţii, pentru a garanta efectuarea unui serviciu public la standarde ridicate de performanţă", a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului Transelectrica.

Obiectivul de investiţii face parte din procesul derulat de companie pentru consolidarea infrastructurii de transport al energiei electrice din zona Bucureştiului, în contextul în care judeţul Ilfov, împreună cu municipiul capitala, reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din ţară, respectiv 15% din totalul consumului la nivel naţional.

Staţia reprezintă atât unul dintre punctele de injecţie în reţeaua de distribuţie a Capitalei, cât şi un nod de tranzit al puterii între zonele Oltenia, Muntenia şi Transilvania Sud. 

EnergoBit se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian. Ștefan Gadola, alături de cei doi parteneri ai săi, Peter Pal şi Ioan Socea, au preluat din nou controlul asupra EnergoBit.

În 2012 ei au cedat pachetul majoritar către fondul polonez de investiţii Innova Capital. EnergoBit are 800 de angajați. Aceasta are sediul central la Cluj- Napoca, două unităţi de producție, la Jibou și Cluj, șase sucursale în țară: București, Brașov, Bacău, Constanța, Craiova, Jibou. 

Comenteaza