Europa îi dă undă verde lui Vuza să cumpere Oltchim. Promit investiții de sute de milioane, dar încă n-au venit cu banii

Europa îi dă undă verde lui Vuza să cumpere Oltchim. Promit investiții de sute de milioane, dar încă n-au venit cu banii

Șefii Chimcomplex promit investiții de 567 de milioane de euro în activele combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în condițiile în care încă tranzacția de cumpărare încă nu e finalizată, după aproape o jumătate de an de la câștigarea licitației.

Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex Borzești, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie (CRC). Directoratul general pentru concurenţă din cadrul CE a emis recent scrisoarea de confort privind procedura de vânzare a activelor Oltchim.

"Aşteptată de şase luni, scrisoarea confirmă că termenii şi condiţiile care stau la baza actualului proces de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim SA şi cumpărătorii activelor, Chimcomplex Borzeşti, trimiţând astfel un semnal de aprobare şi de încredere în tranzacţie mediului financiar european", conform conducerii Chimcomplex.  

În ultimele două luni, au fost finalizate auditurile şi rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care, în următoarele săptămâni, vor face ofertele angajante.

"Încheierea cu succes a acestei tranzacţii este de importanţă capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea şi dezvoltarea unui complex industrial ce va deveni unul dintre cei mai importanţi jucători din industria chimică românească şi din Europa de Sud Est", a menționat Virgiliu Băncilă, preşedintele Chimcomplex.

Finalul tranzacției încă nu se vede

Acesta a avut întâlniri cu ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cu experţii din ministerul de resort, stabilind un plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat. "S-a stabilit că prioritară este finalizarea tranzacţiei, pentru care ambele părţi vor lucra împreună, secundar este termenul de încheiere a acesteia. Ramura chimiei este de importanţă strategică pentru România şi merită să fie susţinută de toţi factorii de decizie, deoarece asigură pe orizontală dezvoltarea întregii economii.

Ne referim aici la procesarea gazelor, unde România excelează, la consumul de energie electrică ce se produce în ţară (acum exportăm energie electrică din lipsă de consumatori mari industriali) şi la miile de locuri de muncă. Vom reconstrui, în sfârşit, mândria de a fi chimist în România prin salarii decente, asigurate de investiţiile ce vor urma, respectiv 117 milioane de euro în primii trei ani după achiziţia Oltchim şi de 450 de milioane începând cu anul al patrulea.

Dat fiind tipul de tranzacţie (cea mai mare din Europa de Est din acest an), finalizarea finanţării acestei fuziuni este asistată de către senior advisorul Deloitte Londra. Reprezentanţii Chimcomplex au avut o serie de întâlniri, la Londra, cu investitori cu experienţă în domeniu şi în tranzacţii similare din Europa de Est", conform conducerii Chimcomplex.

Problemele de mediu presupun investiții mari

CRC va integra platformele industriale de la Chimcomplex şi Oltchim, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim. Chimcomplex este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată, iar grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), condus de antreprenorul Ştefan Vuza (foto), a devenit acţionar principal.

Oltchim este cel mai mare producător de produse chimice din România, în special de polieteri şi polioli. Combinatul a fost înfiinţat în 1966, sub denumirea de Combinatul Chimic Vâlcea, iar din 1990 funcţionează sub formă de societate comercială pe acţiuni, în 1997 devenind companie publică prin listarea la BVB.

În 2017, consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, compus din BDO Business Restructuring şi Rominsolv, a informat BVB cu privire la faptul că adunarea generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex, în calitate de cumpărător, şi SCR, în calitate de garant.

Chimcomplex a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim însă a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii mari. În 26 februarie, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group.

În 15 iunie a fost anunţată finalizarea acestei tranzacţii, la 12,1 milioane de lei. Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8% din acţiuni. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej.

Comenteaza