Fabrică de componente de avioane la Cluj. Va costa 15,7 milioane de euro

Fabrică de componente de avioane la Cluj. Va costa 15,7 milioane de euro
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda companiei belgiene Sonaca un împrumut de 8,5 milioane de dolari, pentru construirea unei fabrici în judeţul Cluj, care va creşte capacitatea producătorului de componente de avioane. Unitate de producţie va fi amplasată la Turda, în apropierea Autostrăzii Transilvania. Muncitorii vor fi plătiţi cu cel mult 5,5 euro pe oră.

La noua fabrică vor fi produse componente pentru aripi de avioane fabricate de Airbus şi Embraer, se arată într-un comunicat al BERD, citat de Mediafax. Fabrica din România va costa 15,7 milioane de euro şi fi amplasată la 30 km de Cluj-Napoca, iar compania va specializa angajaţi locali. Noua unitate de producţie este programată să fie finalizată în termen de doi ani.

"Noua fabrică din România va contribui la dezvoltarea sustenabilă a industriei aerospaţiale din România. Credem cu tărie că fabrica va demonstra că aici pot fi produse elemente de înaltă calitate pentru aerodinamica aripilor şi că vom atrage noi investiţii în producţia cu valoare adăugată ridicată din ţară", a declarat Matteo Patrone, director regional pentru România şi Bulgaria al BERD.

Directorul Sonaca, Bernard Delvaux, a spus că noua fabrică din România va întări competitivitatea companiei şi va asigura continuarea creşterii în următorii cinci ani. BERD a investit până în prezent în România 7 miliarde de euro şi a mobilizat 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

Sonaca este activă în dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari. Compania este cunoscută în special pentru producerea de componente pentru aripi şi este considerată lider în domeniu, fiind furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.

Sonaca are sediul central în Belgia şi deţine unităţi de producţie în Belgia, Brazilia, Canada, China şi România. Compania are 2.500 de angajaţi la nivel mondial, între care 350 de ingineri.

Potrivit unor informaţii publicate de bursa.ro, belgienii de la Sonaca au majorat în luna martie 2015 capitalul subsidiarei sale din România - Sonaca Aerospace Transilvania - cu patru milioane de euro, bani destinaţi achiziţiei unei suprafeţe de teren şi pentru demararea construcţiei fabricii de echipamente aeronautice.

În toamna anului trecut, belgienii au achiziţionat de la dezvoltatorul de parcuri logistice CTP Invest un teren de 20.000 mp în Turda, în apropierea centrului logistic Kaufland şi a Autostrăzii Transilvania.

"Grupul va construi o nouă fabrică în România, care se va ocupa de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de Airbus", se arată într-un raport al companiei, citat de profit.ro.

Potrivit presei belgiene, un angajat al fabricii din România va fi plătit cu maxim 5,5 euro pe oră, faţă de 35 de euro pe oră, cât câştigă un muncitor într-o fabrică similară din Belgia. Sonaca este deținută de stat, prin Wallonia Regional Investment Company.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza