Falimentele în Ardealul de Nord au scăzut la jumătate

Falimentele în Ardealul de Nord au scăzut la jumătate
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din prima jumătate a anului a suferit modificări importante faţă de situaţia din acelaşi interval din 2014. Numărul de insolvenţe şi de falimente a scăzut în perioada analizată în toate zonele ţării.

Elementul surpriză este numărul de insolvenţe din Bucureşti, care scade cu -49%. Pe prima poziţie rămâne Regiunea de Nord-Vest, cu o scădere de -52%. Coface România a realizat un nou studiu privind evoluţia numărului de insolvenţe în România, de această dată luând în considerare cazurile nou înregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă în perioada ianuarie - iunie 2015. Din analiză rezultă că pe parcursul primului semestru al anului s-au deschis 5.524 de insolvenţe noi, în scădere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, când s-au deschis 12.862.
 
Ca distribuţie sectorială, locul 1 este fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Construcţiile, hotelurile şi restaurantele, activităţile recreative şi industria metalurgică rămân în top 5. În ciuda scăderii numărului de insolvenţe, contracţia este relevantă doar din punct de vedere statistic, deoarece impactul negativ propagat în economie este mai mare. 98% din contracţie se datorează scăderii firmelor insolvenţe cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro. În acelaşi timp, reducerea insolvenţelor este datorată şi unui efect de bază semnificativ (prin comparaţie cu un record istoric înregistrat în anul anterior). 
 
România înregistrează o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decât media pe plan regional, cu 45 de insolvenţe la 1.000 de firme, fiind pe prima poziţie din acest punct de vedere. Numărul insolvenţelor deschise în primele şase luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro este de 329, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior. Deşi numărul insolvenţelor nou deschise în prima jumătate a anului curent a scăzut la jumătate, impactul financiar generat în economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu 163% mai mare, iar impactul social (numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute), în creştere cu 9%.
 
„Analizând evoluţia insolvenţelor observăm un paradox fără precedent în România: deşi numărul procedurilor de insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent a scăzut la jumătate, comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior, pierderile financiare propagate în economie sunt cu 163% mai mari, iar numărul locurilor de muncă ce ar putea fi pierdute este în creştere cu 9%. Putem afirma că scăderea record a insolvenţelor rămâne la un nivel statistic şi nu are nicio legătură cu evoluţia comportamentului de plată al companiilor private, în condiţiile în care acesta din urmă se deteriorează. 
 
Valoarea instrumentelor de plată refuzate spre decontare a crescut cu 62% în primul semestru al anului curent, în timp ce valoarea medie a acestora este de 132.000 de lei, de aproape 10 ori mai mare decât nivelul înregistrat înainte de criză, respectiv 14.000 de lei în 2008”,
a declarat Iancu Guda, senior economist la Coface România. Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă companiilor din soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii. În 2014, cu suportul celor 4.406 de angajaţi, Coface a înregistrat o cifra de afaceri consolidată de 1.441 miliarde de euro. Prezent în mod direct sau indirect în 99 de ţări, Grupul asigură 40.000 de companii din 200 de ţări. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de ţări.
 
De ce intră firmele în insolvenţă
 
1. Capitalul de lucru defectuos. Şase companii din zece au utilizat resurse disponibile pe termen scurt pentru a finanţa investiţii pe termen lung, iar două treimi din diferenţa de patru companii au înregistrat un ritm de conversie a cheltuielilor în plăţi mai rapid decât al vitezei de încasare a veniturilor.
2. Calitatea proastă a veniturilor. Patru din zece companii insolvente au înregistrat profituri semnificative, dar peste două treimi dintre acestea au avut o situaţie foarte proastă a lichidităţilor disponibile.
3. Randamentul operaţional insuficient pentru costul datoriilor contractate. Patru din zece companii insolvente au înregistrat un profit operaţional, dar nivelul acestora era suficient doar pentru acoperirea la limită a cheltuielilor cu dobânzile aferente pentru datoriile contractate.
4. Investiţii ineficiente. Jumătate dintre companiile care au intrat în insolvenţă în primul semestru al anului au înregistrat investiţii semnificative, dar două treimi dintre acestea au raportat venituri sau profituri în scădere.
5. Randamentul investiţiilor inferior costului de finanţare aferent creditelor contractate pentru a susţine aceste investiţii.

Sursa: Coface

Comenteaza