„Familia" ACI - Grup 4 construieşte în parcurile industriale

„Familia
Şapte grupări de firme au depus oferte pentru lucrările de extindere a primului parc industrial al judeţului. O parte dintre asociaţii care au câştigat licitaţia se regăsesc şi în gruparea responsabilă de Tetarom IV.

Asocierea formată din companiile Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii (TIM) Cluj, Grup 4 Instalaţii şi Electroconstrucţia (ELCO) Cluj, alături de Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene (RADJ) a câştigat licitaţia pentru realizarea lucrărilor de extindere a parcului industrial Tetarom I. Competitorii care au depus cea mai ridicată ofertă consideră nerealistă suma propusă de câştigători, dar spun că nu vor depune contestaţii. Lucrările ar putea începe luna viitoare, estimează conducerea Tetarom.

 

Câştigătorul licitaţiei a fost recent stabilit de comisia de evaluare a contractului de lucrări pentru dezvoltarea parcului industrial Tetarom I (edificare clădiri, extindere şi modernizare infrastructură), finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană". Asocierea Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj - Grup 4 Instalaţii- ELCO - RADJ a fost desemnată câştigătoare, cu o propunere financiară de 37,3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), din care pentru Obiectul 1 - Deviere LEA 110 kV: 2.076.741,98 lei fără TVA.

 

Pentru lucrările de extindere a Tetarom I au fost depuse șapte oferte, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean, instituţie care controlează parcurile Tetarom. Asocierea Imob Lux Construct Bragadiru - Coveco COOP SPA sucursala Bucureşti - Consinit Zalău - Proiect Consult Zalău a depus o ofertă de 46,3 milioane de lei (fără TVA). Asocierea ACI (acţionariat comun cu Grup 4, n. red.) - Electromontaj Bucureşti - Nord Conforest Gilău - 42,1 milioane de lei (fără TVA). Tehnodomus Arad s-a angajat să facă lucrările pentru 45,9 milioane de lei (fără TVA). Asocierea Valve International Brăila - Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 Bucureşti - Dondi Project Construcţii Bucureşti - Industrie BAU Ditrau au avut o ofertă de 41,3 milioane de lei, fără TVA. Asocierea Strabag Bucureşti - Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj a depus o ofertă de 45,3 milioane de lei, fără TVA.

 

Cea mai ridicată ofertă (47,2 milioane de lei, fără TVA, din care pentru obiectul 1 - 3 milioane de lei) a fost propusă de asocierea Napoca SA Cluj - EnergoBit - ELM Electromontaj Cluj (companie controlată de EnergoBit, n. red.). „Nu am avut „cea mai mare ofertă", ci una corect evaluată. Nu ştiu cine sunt cei de pe primul loc, dar le va fi greu să lucreze la astfel de sume, cred că lucrările au fost sublicitate, sunt mult sub preţurile de cost. Sigur, până la urmă fiecare îşi asumă propria ofertă şi ştie cum o justifică. Eu le doresc succes, sunt chiar curios să văd cum vor respecta astfel de costuri, mă uit cu respect la cei care ne învaţă că se poate altfel. Nu încurcăm, nu depunem contestaţii", a spus Ioan Bene, omul de afaceri care controlează compania Napoca.


Decizia comisiei a fost transmisă ofertanților, iar data până la care se pot depune contestații este 24 martie, au precizat reprezentanţii CJ. Contractul de finanţare a lucrărilor de extindere a parcului industrial Tetarom I a fost semnat de conducerea CJ Cluj, în calitate de beneficiar, şi ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, în 26 aprilie 2013. Implementarea proiectului a demarat pe 27 aprilie 2013, termenul de finalizare fiind 27 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului de extindere a parcului industrial Tetarom I este de 69.136.932 lei, din care 30.732.110  lei nerambursabili.


În cadrul unei asocieri, ACI Cluj (companie cu acţionariat comun cu Grup 4 Instalaţii) a fost recent desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru construirea Tetarom IV. Mai precis, cel de-al patrulea parc industrial ar urma să fie construit de asocierea ACI Cluj, Electromontaj, Nord Conforest şi Erbi Prodcom. Oferta propusă în cadrul licitaţiei publice se ridică la 36,3 milioane lei (plus TVA, 45 de milioane de lei). Contractul ar urma să fie finanţat din fonduri europene, în proporţie de peste 40%. Tetarom IV va fi construit printr-un proiect în valoare de 54.912.262 lei, din care 14.335.016 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (41,00%) şi 3.146.710 lei finanţare nerambursabilă din bugetul naţional (9%).

 

Consiliul Județean contribuie la acest proiect cu 17,4 milioane de lei (50%). Parcul logistic din Feleacu urmează să fie construit pe un teren de 85 ha de teren, aflat în domeniul public al comunei. Terenul a fost inclus în obiectul asocierii cu CJ. „După ce va fi desemnat oficial constructorul şi va fi semnat contractul, cred că sunt şanse ca lucrările să înceapă în aprilie, şi pentru Tetarom I şi pentru Tetarom IV şi să se finalizeze în 2015", a menţionat directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

Comenteaza