“Fără Europa nu aveam Autostrăzile Transilvania și Sebeș – Turda”

“Fără Europa nu aveam Autostrăzile Transilvania și Sebeș – Turda”

Marcel Boloș, fostul ministrul clujean al fondurilor europene, recunoaște că România nu are destule autostrăzi, dar că fără banii UE era imposibil să se continue proiectele Autostrăzilor 3 și 10. Acesta a revenit ca director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).  

Acesta a trecut în revistă, de Ziua Europei, felul în care au ajutat banii europeni la dezvoltarea infrastructurii în România. “Îmi amintesc când am deblocat plățile din cadrul Programului Operațional Transport 2007-2013, programul fiind presuspendat la momentul când am ajuns eu director general; am reușit împreună cu echipa de acolo să atragem 2,1 miliarde de euro și să introducem la finanțare proiecte importante.

Acestea generează și astăzi absorbție la nivelul programelor operaționale: proiectele de metrou, Autostrada Sebeș - Turda, autostrada Câmpia Turzii - Ogra – Târgu-Mureș, deblocarea finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare și modernizare a aeroporturilor Iași, Craiova, Oradea, introducerea la finanțare a tronsoanelor de cale ferata Radna - Gurasada – Simeria”.

El a menționat că ADRNV a reușit 1,2 miliarde de euro în regiune pentru proiecte de modernizări de școli, spitale, construcții de grădinițe, reabilitări de drumuri județene, mobilitate și regenerare urbană.

“Cred cu tărie că țara noastră ar fi arătat altfel fără aceste fonduri, iar România de astăzi arată cu siguranță mai bine decât România de dinainte aderarea la UE. Deși suntem încă în urmă la multe aspecte (numărul kilometrilor de autostradă raportați la suprafața țarii, gradul de eficiență energetică a clădirilor, calitatea marilor sisteme publice), v-aș ruga pe toți să facem un exercițiu de imaginație.

Să ne gândim cum ar fi arătat țara noastră fără următoarele cifre: 2,75 miliarde de euro, fonduri din programele de preaderare (PHARE, ISPA) care au intrat în România înainte de 2007; 33 miliarde, fonduri europene din perioada de programare 2007-2013; 65 miliarde, fonduri europene pentru perioada de programare 2014-2020, la care vor urma să se adauge 80 de miliarde din perioada de programare 2021-2027”, susține Boloș.

Comenteaza