Finanțele clujene: vin prea mulți oameni la ghișee

Finanțele clujene: vin prea mulți oameni la ghișee

Contribuabilii clujeni apelează prea des la spațiile fizice în această perioadă de restricții sanitare, constată reprezentanții Direcției Generale a Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Cluj.

“Din constatările noastre, contribuabili nu sunt suficient de informați cu privire la modalitățile de plată și depunerea declarațiilor fiscale, prin metode alternative”, a menționat Alin Radu Răducu, inspector superior la compartimentul de comunicare al DGRFP Cluj.  

Instituția a anunțat contribuabilii că în contextul răspândirii infecției cu coronavirus obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță. Acestea se pot accesa pentru depunerea declarațiilor fiscale, prin intermediul următoarelor servicii electronice oferite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și de Ministerul Finanțelor Publice.

Prima variantă o reprezintă Spațiul Privat Virtual (SPV)  – disponibil pe site-ul ANAF, unde pentru înrolare se poate accesa un tutorial video de înregistrare. A doua variantă este depunerea pe internet, prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, utlizând certificate digitale calificate.

Formularele sau declarațiile fiscale, care nu se pot transmite pentru moment electronic, pot fi transmise de contribuabili și prin fax sau servicii de curierat, iar pentru efectuarea plăților se pot accesa serviciile oferite de terți: internet banking și Ghișeul.ro.

Informații în scris pot fi obținute, pentru contribuabilii înrolați în SPV, prin intermediul formularului de contact (informații generale în domeniul fiscal și IT, informații privind situația fiscală proprie), iar pentru cei neînrolați în SPV, prin intermediul formularului de contact de pe site-ul ANAF (informații generale în domeniul fiscal și IT).

Contribuabilii pot obține noutăți legislative în domeniul fiscal prin accesarea serviciului buletin informativ fiscal disponibil în SPV și pe site-ul ANAF. De asemenea, pot solicita ANAF comunicarea de materiale informative în domeniul fiscal pe adresa de e-mail proprie, prin transmiterea unei solicitări prin intermediul formularului de contact, disponibil atât în SPV, cât și pe site.

ANAF a informat că lucrul cu publicul se desfășoară în unitățile fiscale exclusiv în incinta spațiilor destinate primirii contribuabililor.

Comenteaza