Firma unui fost secretar de stat din Cluj, vândută și insolventă

Firma unui fost secretar de stat din Cluj, vândută și insolventă

Omul de afaceri Vicențiu Știr, fost secretar de stat în ministerele mediului de afaceri și consultării publice, a vândut principala sa firmă din grup unui angajat care ulterior a cerut insolvența acesteia, anunță portalul insolvențelor Supervizor.  

Societatea Vicențiu Serv a fost înfinţată în iunie 2007, cu sediul social în municipiul Dej, de către politicianul clujean (foto) şi presta activităţi de testări şi analize tehnice. Afacerile au fost în creştere an de an până în 2015, când a ajuns la 7,2 milioane de lei.

Exerciţiul financiar respectiv a fost încheiat cu un profit de 382.851 de lei şi datorii de 6 milioane de lei.  Afacerile s-au prăbuşit în următorii doi ani, astfel că 2017 a fost încheiat cu pierderi de 1,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 2,4 milioane, şi cu datorii record de 7 milioane.

“Această involuţie pare a avea o legătură directă cu faptul că în 2016 au fost înmatriculate Vicențiu Serv Dej şi Vicențiu Șter Logistic, deţinute la ora actuală de Vicenţiu şi Flavia Ştir. Vicenţiu Ştir a fost secretar de stat în două ministere (şi candidat la Primăria Dej, dar asta contează mai puţin spre deloc) şi din acest motiv firma Vicențiu Serv a fost trecută la un moment dat pe numele lui Gheorghe Ştir, tatăl fostului demnitar.

La începutul anului, Vicențiu Serv a fost vândută în două etape (majorare de capital social, apoi cesiune de părţi sociale) lui Ferencz Balazs contra a 1 milion de lei (valoarea nominală a părţilor sociale). Tranzacţia s-a finalizat pe 8 martie şi a mai inclus mutarea sediului social în Oradea, deşi domiciliul noului patron din acte este în Dej.

La o lună de la momentul în care a investit un milion de lei în “superafacerea” Vicențiu Serv, pe 8 aprilie, Ferencz Balazs depune la Tribunalul Bihor o cerere de intrare în insolvenţă a firmei pe care tocmai o preluase, iar în documentaţia depusă precizează că datoriile totale ale debitoarei se ridică la 7,3 milioane de lei, din care 1,4 milioane datorii scadente la 31 martie 2019.

Se pare că alde Ştir se cred foarte isteţi, iar ceilalţi sunt nişte proşti, din moment ce au impresia că poate cineva să-şi imagineze că BALAZS a plătit un milion de lei pentru o firmă cu datorii de 7,3 milioane lei şi cu capitaluri negative încă din 2017 (-1.189.844 lei la 31 decembrie 2019)", consemneză Supervizor.

“Dacă vă întrebaţi cine este Ferencz Balazs, găsiţi răspunsul pe site-ul vicentiuserv.ro – este “un băiat” care se ocupă de vânzări piese de schimb motostivuitoare în cadrul firmelor Vicențiu Serv. Şi probabil din leafa lui de agent a pus deoparte un milion de lei pentru a cumpăra firma! Tribunalul Bihor a admis o cerere care trebuia judecată la Tribunalul Comercial Cluj (TCC).

Conform prevederilor art. 41 din legea nr. 85/2014, instanţa competentă pentru a judeca o astfel de cerere de insolvenţă era TCC. Ce să vezi?! Tribunalul Bihor nu a ţinut cont de modificarea recentă a sediului social şi pe 12 aprilie a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a desemnat practicianul propus de debitoare, Prompt Insolv (Paul-Cristian Prada)”. menționează portalul financiar.

În cadrul procedurii, 24 mai era termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, iar prima adunare a creditorilor urmează să se întrunească în 14 iunie, la sediul practicianului.

“Administratorul judiciar – care are sediul social pe str. Ady Endre nr. 46, din Oradea… la fel ca şi debitoarea – a publicat raportul privind propunerea de continuare a perioadei de observaţie, document în care spune tot felul de bazaconii, inclusiv că “ne-am deplasat la sediul acesteia, unde am constatat că activitatea comercială continuă, debitorul continuând activitatea pentru a-şi onora comenzile contractuale anterioare”.

În realitate, Vicențiu Serv nu desfăşoară nicio activitate la sediul social, care este doar un birou de la adresa menţionată. Prompt Insolv nu precizează nimic de vânzarea firmei şi de schimbarea sediului, ci susţine că debitoarea “şi-a manifestat intenţia de a continua activitatea şi de a propune un plan de reorganizare". 

Pentru că nu are habar că “partenerul de afaceri” Vicențiu Serv a intrat sub incidenţa legii 85/2014… sau doar se preface că nu ştie, Municipiul Dej (prin primar) a depus pe 17 mai o cerere de reziliere a unui contract, demers care a dus la constituirea dosarului nr. 1865/219/2019 de la Judecătoria Dej. Poate că primăria află măcar acum de insolvenţă… şi nu uită să se înscrie la masa credală!”, potrivit Supervizor.

În cadrul dosarului de insolvenţă al debitoarei Vicențiu Serv, următorul termen de judecată a fost programat în 28 iunie.  

Comenteaza