Firmele de cadastru, în pericol să piardă finanțarea de la stat

Firmele de cadastru, în pericol să piardă finanțarea de la stat

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va prelungi termenele contractelor de finanțare încheiate în 2019 și 2020 pentru ca firmele de cadastru să nu piardă sumele decontate de instituție, în contextul pandemiei.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Aceasta a modificat legislația pentru a sprijini prestatorii care realizează lucrări de cadastru general. Măsura a fost luată având în vedere situația excepțională generată de pandemie și în urma solicitărilor asociațiilor profesionale. Procedura privind modalitatea de alocare a sumelor şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale au fost actualizate ca urmare a modificării legii 7/1996.

Modificările actelor normative au ca scop accelerarea realizării cadastrului general, sprijinirea firmelor care realizează lucrări de specialitate, precum și a autorităților locale. Procedura stabilește posibilitatea prelungirii termenelor contractelor de

finanțare încheiate între ANCPI și primării, în ultimul trimestru al anului 2019 și pe parcursul anului 2020, până la 30 noiembrie 2021. Această modificare se aplică doar în cazul contractelor pentru care a fost emis procesul verbal de recepţie cantitativă şi calitativă și care aveau termen 31 mai 2021.

„Situația generată de pandemia de Covid-19 a determinat unele firme de cadastru să încetinească ritmul lucrărilor. Potrivit prevederilor contractuale exista riscul ca, odată depășite termenele stabilite, aceste firme să nu încaseze banii pentru măsurătorile realizate. Practic, în cazul acestora, ar fi trebuit semnate alte contracte pentru continuarea lucrărilor, ceea ce ar fi însemnat stagnare, deci mult timp pierdut”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

O altă modificare legislativă prevede că, odată cu intrarea în vigoare următoarelor finanțări, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, subiect al înscrierii provizorii a unității administrativ-teritoriale, se va deconta 10% din preţul contractat pentru un imobil. Prevederile intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

ANCPI finanțează, începând cu 2015, programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF). Obiectivul este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (patru miliarde de lei), dar și din fonduri externe nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional (300 de milioane de euro). În cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor. Până în prezent, prin procesul de înregistrare sistematică, au fost înregistrate gratuit pentru cetățeni 3,6 milioane de imobile.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza