Firmele de IT caută variante noi de angajare: internship-urile plătite FOTO

Firmele de IT caută variante noi de angajare: internship-urile plătite FOTO
Companiile din tehnologia informaţiei din Cluj au ieşit astăzi la recrutări: pentru că industria a crescut atât de mult în ciuda crizei şi forţa de muncă înalt calificată este tot mai greu de găsit, firmele de IT sunt dispuse să-i şcolarizeze pe candidaţi, ba mai mult, să-i şi plătească pe durata cursului.

Târgul de joburi în IT deschis în această dimineaţă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a fost luat cu asalt de studenţi şi de potenţiali angajaţi. Pentru că tehnologiile se schimbă cu viteză şi numărul proiectelor de outsourcing îndreptate spre Cluj a crescut considerabil, companiile care recrutează sunt dispuse să-i instruiască pe potenţialii candidaţi. Rata de angajare, după sesiunea de practică, e ridicată, peste jumătate în toate cazurile. "Anul trecut au fost în practică 22 de tineri, i-am luat pe toţi cei care s-au înscris; dintre ei, am angajat şapte", spune Bianca Szedlak, senior recruiter pentru EBS. Perioada de practică, în acest caz, are loc în iunie şi iulie, iar până atunci compania colectează aplicaţii, inclusiv la târgul de azi.

Aceeaşi situaţie şi la Softvision, una dintre cele mai mari companii de software din Transilvania, cu 600 de angajaţi şi birouri în Cluj, Iaşi, Baia Mare şi San Jose (SUA). "Am angajat anul trecut 200 de persoane, sunt destul de greu de găsit. Facem training-uri intensive, trei săptămâni a câte opt ore pe zi. După trainingul de anul trecut, mai bine de jumătate au fost angajaţi", spune Andreea Oprea, specialistul în relaţii publice al companiei. Nu e mai eficientă recrutarea clasică, operată de alte industrii, cu selecţia de CV-uri, interviu şi perioadă de probă? "În acest fel ei îşi pot da seama care e atmosfera în companie şi pot decide în consecinţă dacă vor să se angajeze la noi", spune ea.

Şi ISDC procedează în aceeaşi manieră: "facem internship-uri pe java, .NET,  testing şi business intelligence, am recrutat în acest fel în ultimii câţiva ani, e metodă eficientă de angajare", spune Otilia Ciuhat, specialist în resurse umane.

Andrei Labud (24) şi Dan Tehştehan (22) sunt doi dintre tinerii care au vizitat azi târgul, în speranţa că vor găsi un job. Ambii au deja experienţă în IT, sunt masteranzi în programarea bazată pe componente, dar spun că tehnologiile se schimbă atât de repede, încât sunt interesaţi de cursuri de specializare pe diverse limbaje de programare. "Se schimbă tehnologia, vrem să trecem pe tehnologii mai noi", spune Dan Teştehan. Cât e de dificilă învăţarea unui limbaj de programare pentru cei care nu au niciun fel de background în domeniu? "5%", răspunde Labud, "e nevoie de multă ambiţie pentru asta, e ca şi cum ai învăţa o limbă străină".

Comenteaza