Fiscul clujean ameninţă restanţierii cu publicarea pe „lista neagră”

Fiscul clujean ameninţă restanţierii cu publicarea pe „lista neagră”
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca a informat că termenul limită de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plată a creanţelor fiscale scadente la 25 ianuarie s-a prelungit până la 27 ianuarie.

În vederea evitării aglomeraţiei la ghişeele organelor fiscale în zilele premergătoare scadenţei la plată şi declararea obligaţiilor fiscale, instituţia a recomandat contribuabililor utilizarea metodei de depunere on-line a declaraţiilor pentru desfăşurarea în condiţii optime a operaţiunilor de depunere şi preluare a declaraţiilor. 
 
Cei care nu deţin un certificat calificat pot să depună prin poştă cu confirmare de  primire sau  să se prezinte din timp la ghişeele organelor fiscale. Pentru achitarea obligaţiilor ei au la dispoziţie şi plata prin virament bancar, mandat poştal, plata în numerar la casieriile unităţilor de trezorerie. Persoanele fizice mai au posibilitatea plăţii pe internet pe site-ul Ghiseul.ro, plata prin card bancar sau plata din contul propriu deschis la BCR, Banca Feroviară, Idea Bank, Raiffeisen.
 
„În cazul neachitării obligaţiilor fiscale scadente, organele fiscale centrale publică pe pagina de internet proprie a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale. Obligaţiile restante care fac obiectul publicării sunt cele notificate contribuabililor, existente la sfârşitul trimestrului de raportare şi neachitate la data publicării listei. Actualizarea şi publicarea listei debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii se face trimestrial până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare”, a transmis DGRFP. 
 
Nu sunt considerate obligaţii restante cele pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată; cele stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată în condiţiile legii contenciosului administrativ;  cele cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară aprobat. Nu vor face obiectul publicării restanţele al căror cuantum este sub nivelul plafoanelor diferenţiate în funcţie de calitatea contribuabilului (mare, mijlociu,alte categorii), privind procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii actualizat. 
 
Pentru a vizualiza lista datornicilor, care înregistrează obligaţii fiscale restante, contribuabilii pot accesa site-ulul www.anaf.ro. Căutarea se realizează după denumirea contribuabilului, fiind necesară şi completarea codului de validare cu cifrele şi literele din imaginea afişată. Dacă secţiunea denumire rămâne necompletată, se va afişa întreaga listă. 
                                                             
Persoanele fizice au posibilitatea să utilizeze gratuit Spațiul Privat Virtual – un serviciu electronic disponibil pe site-ul ANAF, prin intermediul căruia pot verifica online situația fiscală personală (obligații fiscale, decizii de impunere, situația declarării contribuţiilor de asigurări sociale de către angajator), pot obține adeverințe de venit și certificate de atestare fiscală sau pot depune declarațiile D200, D230, D220 în format electronic.

Comenteaza