Fondatorul Softvision atacă topul milionarilor. Tranzacție de o jumătate de miliard de dolari

Fondatorul Softvision atacă topul milionarilor. Tranzacție de o jumătate de miliard de dolari
Compania IT clujeană va fi înghițită de un grup cu capitalizare de 44 de miliarde de dolari | Foto: Softvision
Fondatorul Softvision atacă topul milionarilor de Cluj. Tranzacție de o jumătate de miliard de dolari
Fondatorul Softvision atacă topul milionarilor de Cluj. Tranzacție de o jumătate de miliard de dolari

Achiziția de către gigantul american Cognizant a companiei Softvision, afacere inițiată la Cluj de Laurențiu Russo, este estimată la uriașa sumă de 550 de milioane de dolari. În aceste condiții businessman-ul clujean intră în forță în topul celor mai bogați oameni de afaceri locali.

Tranzacția s-a perfectat de fapt cu fondul de investiții Tower Arch Capital (TAC), cel care controla Softvision. “Domnul Russo va rămâne în continuare în firmă, aceasta este până la urmă copilul său de suflet, încă nu se știe exact pe ce poziție. De asemenea, va fi păstrat brandul Softvision. Valoarea tranzacției și deținerile fiecăruia în companie sunt confidențiale”, a precizat Lia Apostol, manager PR & marketing al Softvision.   

“Furnizorul de tehnologii informatice Cognizant se află în discuții pentru a cumpăra aplicația Softvision pentru aproximativ 550 de milioane de dolari pentru a stimula afacerile digitale ale Cognizant. Negocierile au apărut deoarece Cognizant încearcă să își extindă ofertele în servicii digitale și cloud pentru a-și asuma mai eficient serviciile de outsourcing. Rentabilitatea companiei este sub presiune, deoarece clienții corporativi cer mai multă muncă pentru mai puțini bani”, declarau, în septembrie, surse apropiate negocierilor, pentru Reuters.  

În prezent conducerea Softvision este asigurată de Angelo Angelani (CEO), Laurențiu Russo (CTO și fondator), Tom Delbrook (CFO), iar ca manageri din România apar Vasilica Zuld și Mihai Costandis, conform website-ului companiei.

În 2016, firma din Cluj a fuzionat cu grupul american Software Paradigms International (SPI). Planurile de extindere vizau recrutarea anuală a 500 de specialiști IT în România, cu angajări în Cluj, București, Timișoara, Iași, Baia Mare. La nivel global, strategia presupunea fuziunea cu SPI, Softvision având parte de dezvoltare în SUA şi Asia și concentrându-se pe clienţi de renume. Grupul global format a fost denumit Softvision Paradigms International, cu sediu în Cluj și filiale în patru oraşe din România și în SUA.

„Cea mai bună cale de extindere este un parteneriat strategic și am găsit acest partener în SPI, cu care am decis să fuzionăm. Acest pas ne asigură un segment nou de clienți pentru focusul nostru pe mobile și eCommerce, precum și o extindere masivă în SUA, unde SPI are 500 de angajați. În plus, ne asigură o extindere geografică în Canada, Australia, Brazilia și India”, spunea Laurențiu Russo, pe atunci CEO al Softvision.

Până la finalul acestui an, a treia companie de IT a Clujului va trece în portofoliul Cognizant. Grupul Softvision oferă produse și soluții software inovative bazate pe tehnologii de ultimă generație, cu 2.850 de angajați în 11 țări. Din portofoliul său de clienți fac parte Estee Lauder, Groupon, Macy’s, Goldman Sachs, Mozilla, Saks Fifth Avenue, Bloomingdale's, Seagate. Softvision SRL Cluj avea anul trecut o cifră de afaceri de 195 de milioane de lei, un profit de 14,7 milioane și 1.139 de angajați.

"Talentul de inginerie de clasă mondială de la Softvision și accentul pe transformarea digitală vor fi un plus strategic pentru produsele Cognizant. Suntem încântați de faptul că echipa Softvision și clienții lor vor putea beneficia de resursele acestui nou parteneriat", afirmă David Topham, partener în TAC.
"Softvision este reprezentantul abordării TAC de a crea valoare prin colaborarea cu întreprinderi deținute de fondatori pentru a le ajuta să își atingă următorul nivel de creștere și de succes”, spune Rhett Neuenschwander, partener al fondului.

Cognizant este o corporație multinațională ce oferă servicii software, consultanță și soluții operaționale. În acest an, grupul a achiziționat SaaSfocus, o firmă de consultanță axată pe transformarea digitală, și Hedera Consulting, un furnizor de servicii de analiză a datelor cu sediul în Belgia. Fondată în 1994, în SUA, Cognizant este pe locul 195 în Top Fortune 500 și una dintre cele mai mari companii de servicii și produse digitale din lume. Capitalizarea sa bursieră se ridica la 44 de miliarde de dolari.

Marile firme locale, cumpărate de străini

Una dintre marile fuziuni de pe piaţa locală IT a fost cea prin care grupul japonez NTT a preluat EBS Cluj. Mai multe firme IT din Cluj au fost preluate: Amplexor a fost achiţionată de Euroscript (Belgia), Endava (Marea Britanie) a cumpărat Alfa Global Solutions, Siemens a semnat contractul de achiziţie a Frosys. Nethrom a fost achiziţionată de grupul olandez Total Specific Solution de la un alt investitor din această ţară, Comprove, iar compania clujeană a devenit Yonder. Accenture a achiziţionat grupul Evopro, din care făcea parte şi Evoline Cluj. Grupul american a modificat numele societăţii în Accenture România.

Atacă Top 5 Cluj 

În cazul în care valoarea tranzacției este cea vehiculată pe piață, fondatorul Softvision, Laurențiu Russo, atacă primele locuri ale Topului Capital cei mai bogați clujeni, în vârful căruia se aflau anul trecut Ștefan Vuza (140 de milioane de euro), Simion și Teofil Mureșan (85 de milioane), Horia Ciorcilă (80 de milioane), Ioan Tecar (76 de milioane), Dorel Goia (58 de milioane). Russo a cumpărat actualul hotel Hilton DoubleTree, fost City Plaza, care a intrat sub umbrela celebrului lanţ internaţional. Hotelul a făcut obiectul unei tranzacţii de 10 milioane de euro, în care omul de afaceri Sorin Dan i-a cedat pachetul de control. 

 

 

 

 

Comenteaza