FOTO DOCUMENT Fondatorul IKEA, în vizită la Cluj

FOTO DOCUMENT Fondatorul IKEA, în vizită la Cluj
Producătorul clujean de mobilier Ecolor a publicat, pe pagina sa de Facebook, o imagine de la o vizită la Cluj a întemeietorului holdingului IKEA, Ingvar Kamprad, recent trecut în neființă.

În fotografie, creatorul IKEA, cunoscut pentru simplitatea sa de-a lungul vieții, apare îmbrăcat cu o cămașă și o jachetă, ținând în mână câteva banane. Acesta este însoțit de actualul director general al Ecolor Jucu, Carl-Henric Widell.   

“Ecolor există astăzi și datorită lui Ingvar Kamprad, omul care la doar 17 ani a fondat compania IKEA. Se întâmpla în 1943! De atunci, IKEA a ajuns la 195.000 de angajați în întreaga lume, iar mulți alții lucrează pentru IKEA în cadrul altor companii, precum Ecolor.

Ne-a vizitat aici, la Jucu, în 2007, și ne amintim și astăzi de modestia, simplitatea și dedicarea acestui om. Numele IKEA vine de la inițialele numelui Ingvar Kamprad, Elmtaryd (ferma la care a crescut) și Agunnaryd (satul în care s-a născut, în sudul Suediei). Omul nu mai este printre noi, dar acest nume iubit în întreaga lume va merge mai departe!”, se specifică pe pagina de Facebook a Ecolor.

Aceasta este o companie privată cu capital suedez înfiinţată în 2005 care are 650 angajaţi şi produce mobilier pentru export, în principal către magazine şi depozite IKEA din întreaga lume: în fiecare zi câte 15-20 camioane de produse finite. Fabrica are o suprafaţă construită de 53.000 mp, iar produsele finite sunt realizate din PAL şi MDF. Compania mamă este Gyllensvaans Möbler, una de familie, producător de mobilier din 1946 şi furnizor IKEA din 1952.

Strategia IKEA, enunțată înainte de decesul lui Kamprad, era de a intra pe piaţa clujeană numai din 2021. Al doilea magazin va fi ridicat anul acesta tot la Bucureşti, pe Bd. Pallady, cu 80 de milioane de euro. Următoarele unităţi pe care retailerul suedez vrea să le deschidă sunt la Timişoara, Braşov şi Cluj. IKEA a înregistrat în ţara noastră cea mai mare rată de creştere de la nivelul grupului, în anul fiscal 2016, afacerile avansând cu 21,5%, până la 514 milioane de lei.

Feodor Ingvar Kamprad, decedat în 27 ianuarie, la 91 de ani, a fost cel mai bogat om de afaceri din Suedia, având o avere estimată de Forbes la 28 de miliarde de dolari înainte de a-și ceda participația fiilor său. Acesta a început să facă bani din comerț încă de tânăr, când, călare pe o bicicletă a început să vândă chibrituri, și a continuat cu stilouri, felicitări de Crăciun și pești.

A fondat IKEA la vârsta de 17 ani începând să vândă diverse bunuri de consum (pixuri, portofele, rame de tablou, fețe de masă, ceasuri, chibrituri, bijuterii, ciorapi din nailon). În 1947 a început să vândă piese de mobilier. IKEA vine de la numele său, numele fermei unde s-a născut Elmtaryd, și localitatea în care a crescut, Agunnaryd.

Acesta se deplasa cu o mașină Volvo foarte veche și călătorea cu avioane low-cost. Oficial, s-a retras din activitate în 1986, însă directorii săi îi raportau noutățile și planurile. În anii '70 s-a mutat în localitatea elvețiană Epalinges. La nivel mondial IKEA vinde 9.500 de produse în 38 de țări, având 322 de magazine la nivel mondial. 

Comenteaza