News alert “Frații Dedeman” au cumpărat producătorul de cărămizi Cemacon Cluj

“Frații Dedeman” au cumpărat producătorul de cărămizi Cemacon Cluj
Grupul transilvănean a intrat pe mâinile băcăuanilor Adrian și Dragoș Pavăl | Foto: Cemacon

Consiliul Concurenței din România (CCR) a autorizat operațiunea prin care companiile PIF Industrial și Dedeman preiau companiile Cemacon Cluj și Cemacon Real Estate (CRE). PIF și Dedeman fac parte din același grup de companii, controlat de frații Adrian și Dragoș Pavăl.

PIF Industrial are ca obiect de activitate acordarea de consultanță pentru afaceri și management. Activitatea Dedeman o reprezintă comerţul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate.

Cemacon este producător de cărămizi, țigle și alte produse pentru construcții din argilă arsă, iar CRE are ca activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Autoritatea de concurență a analizat această operațiune și a constatat că aceasta nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante. Decizia va fi publicată pe site-ul CCR după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

În primăvară, Cemacon Cluj nu a reuşit să răscumpere nicio acţiune în cadrul ofertei publice pentru 5% din acţiunile proprii, desfăşurată în perioada 25 aprilie - 17 mai, arată raportul publicat de intermediarul BT Capital Partners la Bursa de Valori Bucureşti. Preţul înaintat în ofertă a fost de 55 bani/unitate, cu 30,9% sub cel de 79 de bani de la închiderea şedinţei bursiere din 18 aprilie. 

Dedeman a ajuns la o deţinere concertată (împreună cu PIF Industrial), de 50,09% din companie, în urma unei oferte publice de preluare obligatorie. PIF a cumpărat 5,6% din Cemacon, la 55 bani/titlu. PIF a făcut oferta obligatorie la acelaşi preţ la care Dedeman a cumpărat, în decembrie, 11,8% din Cemacon de la Consultanţa Andrei & Andrei.

Anterior tranzacţiei din decembrie, Dedeman deţinea concertat 33% din Cemacon. Societatea a trecut în ultimii ani printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.

Dedeman a intrat pe piaţa clujeană în 2011, în urma preluării a 3,7 ha din fosta platformă industrială din zona str. Fabricii de Chibrituri, unde Tehnofrig SA deţinea 11,2 ha. Tehnofrig Imobiliare a iniţiat un proiect de schimbare a destinaţiei fostei platforme, care devenea zonă de comerţ-servicii. Cemacon a avut iniţial sediul la Zalău, dar ulterior și l-a mutat la Cluj.

Comenteaza