Frenezia birourilor a cuprins Clujul

Frenezia birourilor a cuprins Clujul
Stocul din oraş creşte cu 40.000 mp în 2014 prin trei mari proiecte, acesta având una dintre cele mai dinamice evoluţii din ţară, conform DTZ Echinox.

Anul trecut pe piaţa clujeană au început să apară primele noi centre de afaceri, după o pauză de câţiva ani de proiecte importante în sectorul birouri. Livrări semnificative urmează să aglomereze piaţa locală în acest an.

Stocul total de spaţii de birouri în patru oraşe regionale analizate (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov) este de 450.000 mp, de cinci ori mai mic decât cel din Bucureşti, arată o analiză a companiei de consultanţă DTZ Echinox, citată de presa centrală. Cu 150.000 mp de birouri, majoritatea de clasa B, Cluj-Napoca este lider în acest top, urmat de Iaşi - 120.000 mp, Timişoara - 100.000 şi Braşov - 80.000 mp. „Volumul total al spaţiilor ce urmează a fi livrate în 2014 în cele patru oraşe este de 52.000 mp. Oraşul Cluj-Napoca conduce detaşat, cu un volum anunţat de peste 40.000 mp de spaţii de birouri moderne ce va fi atins prin finalizarea primei faze din proiectul The Office (19.000 mp), dezvoltat de NEPI, a proiectului United Business Center Tower (10.000 mp), dezvoltat de Iulius Group şi a fazei a doua din Liberty Technology Park (11.400 mp), dezvoltat de Fribourg Investment", arată datele DTZ.

Datorită salariilor competitive, a populaţiei tinere formată în mare parte din studenţi şi a costurilor de ocupare, oraşul a fost ales ca locaţie pentru birouri de către companii precum Genpact, Endava, Atlas Telecom, Evalueserve, Skyes Enterprises, HP, Siemens, Intel, SAP, Bombardier, Pentalog. Prima etapă din cadrul proiectului The Office, de pe fosta platformă Tricotaje Someşul, se lansează în primăvară. „Inaugurarea va avea loc în mai şi sperăm ca atunci să fie instalaţi şi primii chiriaşi", au menţionat reprezentanţii dezvoltatorilor. Prima clădire din cadrul centrului livrează pe piaţa clujeană o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp. Gradul de ocupare atins prin contracte este acum de 35%. The Office prevede o suprafaţă de 54.000 mp şi ar trebui finalizat până în 2016. Complexul e dezvoltat în parteneriat de omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor şi de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments. În a doua jumătate a anului va fi livrată şi clădirea de birouri de 10.000 mp dezvoltată de Iulius Group pe malul lacului din Gheorgheni, în vecinătatea complexului comercial.

Dezvoltatorii de la Fribourg sunt în proces de selecţie pentru compania care va gestiona lucrările noii faze de proiect pentru Liberty Technology Park (LTP). Demararea şantierului este programată pentru aprilie-mai, cu livrare estimată în toamnă. Prima fază din LTP, gestionată de sibienii de la CON-A, a fost inaugurată la decembrie: 5.600 mp de birouri, dar şi spaţii de servicii. Fribourg a pregătit pe parcursul şantierului de anul trecut şi infrastructura pentru întregul proiect, iar în 2014 urmează alte 11.000 mp de spaţii închiriabilie. La livrările anunţate pentru 2014 s-ar putea adăuga şi etapa a doua de proiect pentru Cluj Business Center (CBC), de pe fosta platformă Feleacul. Dezvoltatorii de la Felinvest au anunţat pentru primăvară reluarea lucrărilor pentru următoarea etapă de proiect (8.000 mp de spaţii de birouri) din cadrul CBC, care ar trebui finalizată tot în acest an. După o lungă pauză de livrări de piaţa locală, anul trecut au apărut primele noi clădiri în centre de afaceri: prima etapă din CBC-Feleacul, prima etapă din cadrul LTP sau noul imobil Platinia ridicat de Drusal de pe Calea Dorobanţilor.

Etichete
Comenteaza