Furnizorii de internet se pot extinde în zonele fără conexiune. Guvernul a aprobat o finanțate de peste 90 mil. euro. Ce locații au prioritate

Furnizorii de internet se pot extinde în zonele fără conexiune. Guvernul a aprobat o finanțate de peste 90 mil. euro. Ce locații au prioritate
| Foto: inarik - Depositphotos.com

Companiile de telecomunicații își vor putea extinde serviciile de internet în zonele fără conexiune, prin intermediul unui sprijin de stat.

Ministrul Cercetării, Inovării si Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, joi, că IMM-urile şi companiile mari de telecomunicaţii vor putea depune, începând cu data de 26 iunie, aplicaţii pentru a asigura Internet de mare viteză în aproape o mie de localităţi din mediul rural.

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi un memorandum care vizează investiţii de 94 de milioane de euro în vederea dezvoltării conexiunilor de Internet de mare viteză, în cel puţin 945 de localităţi din ţară. Prioritate vor avea şcolile, bibliotecile, unităţile medicale sau instituţiile publice din aceste „zone albe". Respectivele localităţi nu sunt acoperite în prezent de către operatorii de date de pe piaţă din considerente comerciale.

Ghidul solicitantului a fost publicat deja pe site-ul ministerului pe data de 26 aprilie. Apelul investiţiei va fi deschis, pentru depunerea aplicaţiilor, din 26 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile.

Bogdan Ivan a subliniat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că, în urma aplicării acestui proiect, aproximativ 99% din zona de intravilan ar urma să fie conectată la Internet de mare viteză.

„Prin acest proiect ne vom asigura că aproximativ o mie de localităţi vor fi conectate la Internet de mare viteză de minim 100 de megabiţi pe secundă şi, automat, la infrastructură de tip 5G. Pe de altă parte, vorbim de atingerea unei ţinte pe care ne-am setat-o de a avea acoperit peste 98% din zonele care sunt în intravilanul localităţilor din România, urmând ca în urma analizei pe care o avem astăzi, împreună cu celelalte instituţii abilitate din aproximativ 1.500 de localităţi, dintre care unele chiar şi cu 4 - 5 locuitori, mai rămân sub 500 de localităţi care să nu aibă conexiune de mare viteză la Internet", a spus ministrul.

Comenteaza