Germanii au la Cluj business-uri de o jumătate de miliard de euro

Germanii au la Cluj business-uri de o jumătate de miliard de euro

Clujul nu se află printre județele preferate ale investitorilor germani, Bucureștiul, Brașovul, Timișul, Ilfovul sau Sibiul fiind mult mai bine poziționate.

Capitala grupează afaceri germane de 8,4 miliarde de euro, județul Brașov, de 3,3 miliarde, Timiș, de 2 miliarde, Ilfov, de 1,9 miliarde, Sibiu, de 1,1 miliarde, iar Arad, de 0,8 miliarde, conform „Top companii germane în România”, realizat de compania de consultanță KeysFin cu ocazia sărbătoririi Zilei Unității Germane.

Clujul a înregistrat business-uri germane de 558 de milioane de euro, același nivel ca în județul Satu Mare, cele două fiind urmate de Maramureș (417 milioane), Mureș (381 de milioane), Argeș (298 milioane), Caraș Severin (252 de milioane), Bihor (208 milioane). În Vaslui, Mehedinți, Botoșani, Harghita, Bacău capitalul german este aproape inexistent. Cele mai multe companii de sorginte germană sunt în București (817), Timiș (504), Cluj (299), Brașov (289), Arad (214).  

Topul KeysFin include patru lanțuri de retail, astfel că acest sector este cel mai bine reprezentat umeric. Deși comerțul este un sector de importanță majoră pentru investițiile germane în România în 2018, acesta a fost detronat în topul general al industriilor de către industria prelucrătoare.

Cea mai mare companie cu acționariat direct majoritar german după cifra de afaceri din 2018 este Kaufland România (2,3 miliarde de euro). Aceasta este urmată în top de British American Tobacco (2 miliarde, controlată de o firmă din Hamburg) și Lidl Discount (1,7 miliarde). Următorii retaileri prezenți în top 10 sunt Selgros Cash & Carry (799 de milioane) și Rewe România (742 de milioane).

Primele 10 companii controlate majoritar de investitori din Germania au atins în 2018 afaceri de 12 miliarde de euro. Diferența de 13 miliarde, până la cifra totală realizată de companiile cu pondere directă, majoritară germană, de 25 miliarde, se împarte între 4.200 companii, din comerț, industria prelucrătoare, activități profesionale, IT&C, transport și depozitare, intermedieri financiare, imobiliare, construcții și agricultură.

„Germania rămâne un partener strategic comercial al României, însă topul companiilor germane ne arată și potențialul altor sectoare în relațiile economice dintre cele două țări. Industria prelucrătoare a cunoscut un avans deloc de neglijat, reușind astfel să se claseze pe prima poziție în acest top, cu cea mai mare cifră de afaceri cumulată, de peste 11,5 miliarde de lei în 2018. Acest lucru dă un semnal pozitiv investitorilor străini, din ce în ce mai atrași de posibilitatea de a obține profituri în acest sector, însă dezvoltarea acestui sector va fi puternic influențată și de aspectul legat de resursele umane: găsirea de personal calificat pe plan local va determina evoluția viitoare a industriei prelucrătoare în România. În cazul comerțului, rezultatele sunt previzibile ținând cont de modelul de creștere bazat pe consum”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Germania își menține statutul de prim partener comercial, fiind principala țintă a exporturilor României și înregistrând, în ultimii cinci ani, un avans de 54%, până la 15,6 miliarde de euro în 2018. Potrivit Institutului Național de Statistică, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a crescut în 2018 cu 52% față de 2014 și cu 10% față de 2017, ajungând la 32,5 miliarde de euro.

Importurile din Germania au crescut cu 31% față de 2014, ajungând la 17 miliarde de euro în 2018. România a înregistrat în raport cu Germania al șaptelea deficit comercial (1,4 miliarde de euro în 2018) după cele înregistrate cu economiile din China, Polonia, Ungaria, Rusia, Turcia și Olanda.

Potrivit metodologiei Băncii Naționale, investițiile străine directe în România au crescut cu 66% față de acum 10 ani, atingând un nivel record de 81,1 miliarde de euro în 2018. Investițiile cu capital german s-au menținut pe un trend ascendent, crescând cu 37% și ajungând la un nivel maxim istoric de peste 10 miliarde de euro, în aceeași perioadă. În ultimii 10 ani, Germania s-a numărat constant printre cei mai mari 3 investitori străini, din 2016 ocupând poziția a doua, după Austria.

Dintre cele 18.000 de companii care au acționariat german, există 4.200 cu o pondere directă, majoritară (peste 50%). Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Germania a fost de 25,4 miliarde de euro în 2018, conform datelor publicate de acestea la Ministerul Finanțelor Publice.

Principalele sectoare în care se remarcă investițiile germane după cifra de afaceri sunt industria prelucrătoare (11,5 miliarde de euro, 45,4%), comerț (11,4 miliarde, 45%) și IT&C (555 milioane, 2,2%). Profitul net al companiilor cu acționariat majoritar german a fost de 1,4 miliarde de euro. În topul cele mai profitabile sectoare sunt industria prelucrătoare, comerțul și activitățile profesionale, care împreună au generat profituri nete de 1,1 miliarde de euro (85% din total).

Companiile cu capital german au adus la bugetul de stat 450 de milioane de euro în 2018, reprezentând valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurările și protecția socială și celelalte impozite, taxe și vărsăminte asimilate. Companiile controlate de investitorii germani au avut 202.000 de angajați, cei mai importanți angajatori activând în industria prelucrătoare (132.000) și comerț (38.000).

Companiile germane din domeniul comerțului obțin rezultate remarcabile nu doar în topul firmelor cu aceeași țară de origine, ci și în topul general al retailerilor care activează în România. Luând în considerare cifra de afaceri realizată de lanțurile de retail din România în 2018, companiile germane sunt și în acest caz pe primele poziții. Mai mult, Kaufland România ocupă locul 1.

Formatele de magazine care prind la români sunt diferite: de la hipermarketuri, la discounteri și până la magazine de proximitate, clienții locali aleg însă într-o măsură din ce în ce mai mare lanțurile cunoscute, în detrimentul magazinelor independente, care pierd teren de la an la an.

Comenteaza