Gigantul american Steelcase îşi face la Cluj centrul european

Gigantul american Steelcase îşi face la Cluj centrul european
Grupul multinaţional de mobilier de birou, cu afaceri de 2,4 miliarde de dolari, îşi creează aici biroul de suport pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Alături de România, pe lista scurtă a Steelcase de posibile locaţii s-au aflat Bulgaria şi Polonia. Compania mai deţine centre globale în Kuala Lumpur (Malaezia) şi în Monterrey (Mexic) şi avea nevoie de un alt sediu pentru servicii financiare, tehnologia informaţiei (IT) şi asistenţă de vânzări pentru pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

Amplasarea, zona, diferenţa de fus orar între oraş şi pieţele deservite, dar şi criterii economice (baza de potenţiali angajaţi, disponibilitate în piaţa forţei de muncă, salarii) au fost luate în calcul pentru alegerea oraşului care urma să găzduiască noul centru. "România, Bulgaria şi Polonia s-au aflat pe lista scurtă. Din România a mai fost luată în calcul capitala, Cluj-Napoca nu era pe listă. Oraşul a ajuns în atenţia noastră datorită celor de la Office Depot, cu care noi avem colaborări. Ei ne-au spus că sunt deja în Cluj, au activitate aici, că e un loc bun şi că ar trebui să luăm oraşul în considerare", a amintit Bettina Plassmann, managing director al centrului de la Cluj.

Activităţile din domeniul financiar care vor fi gestionate de la Cluj sunt acum externalizate unui furnizor din afara companiei, în Ungaria, dar ele vor fi operate de la Cluj. "Aşadar, creăm locuri de muncă aici, iar angajaţii furnizorului din Budapesta vor deservi alţi clienţi", au explicat reprezentanţii Steelcase. Activitatea biroului de la Cluj începe cu servicii din domeniul financiar, urmând ca ulterior de aici să fie gestionate activităţi de IT şi asistenţă de vânzări. Centrul, care este în curs de amenajări în imobilul Maestro Business Center, devine operaţional din această săptămână, însă perioada noiembrie-decembrie va fi dedicată în principal activităţilor de training pentru angajaţi. Conducerea Steelcase Cluj estimează că echipa va ajunge la 25 de oameni până la final de an şi va trece de 50 lunile următoare. "Spaţiul pe care îl avem este suficient pentru aproximativ 200 de persoane, sper să ajungem aici în doi-trei ani", a menţionat Plassmann.

Compania va angaja la Cluj oameni specializaţi în domeniul economic, IT sau chiar design, vorbitori de limbi străine, absolvenţi, dar şi persoane cu experienţă de peste 5 ani. "Chestiunea costurilor depinde de piaţa cu care comparăm România. Pe lângă costurile cu salariile, se iau în calcul cele cu trainingul, cu deplasările, dar şi productivitatea. Modelul acesta de a avea centre de afaceri este unul care funcţionează bine: este mult mai avantajos să centralizezi acţiunile şi putem angaja oameni pe care nu ni i-am permite în Europa de Vest", a explicat Plassmann. Existenţa universităţilor, cunoştinţele de limbi străine, apropierea de pieţele din Europa de Vest, costurile de operare (salarii, chirii) sunt principalele motive invocate de companiile străine din servicii care aleg să se stabilească la Cluj.

Sykes, furnizor de soluţii de management şi servicii Business Process Outsourcing (BPO), a avut pe lista de selecţie pentru centrul din Europa - deschis anul trecut - oraşe din Polonia, Cehia, Slovacia sau Bulgaria şi "patru-cinci" din România. Disponibilitatea forţei de muncă, cunoştinţele de limbi străine, centrul universitar de aici şi costurile mai reduse au fost principalele elemente care au făcut ca Sykes să opteze pentru Cluj. Grupul francez de servicii informatice Pentalog şi-a deschis în vară filiala din Silver Business Center după ce a ales Clujul în detrimentul Timişoarei. În România, centrul de la Cluj este al cincilea al companiei, după cele din Bucureşti (115 oameni), Braşov (170), Iaşi (110) şi Sibiu (75). "Piaţa din Cluj este una dinamică; putem găsi oameni competenţi şi mai aproape de ceea ce căutăm noi. Sunt aici companii cu o structură mai asemănătoare cu a noastră", au explicat reprezentanţii companiei.


Deservesc 80.000 de clienţi

Steelcase a înregistrat în anul fiscal 2011 venituri de 2,4 miliarde de dolari, 10.000 de angajaţi la nivel global şi are 25 de fabrici, dintre care 11 în America de Nord. În ultimii cinci ani, Steelcase a deservit 80.000 de clienţi, conform datelor făcute publice de reprezentanţii companiei.

 

 

Comenteaza