Grupul lui Ștefan Vuza, jonglerii cu activele Oltchim

Grupul lui Ștefan Vuza, jonglerii cu activele Oltchim

Tranzacție în grupul industrial al omului de afaceri clujean Ștefan Vuza: a preluat pachetul majoritar de la Sistemplast, la o licitație a lichidatorilor judiciari inițiată la combinatul Oltchim.

Producătorul de utilaje şi linii tehnologice Uzuc Ploieşti, controlat indirect de Vuza, a achiziţionat 2.138 de acţiuni, reprezentând 94,4% din compania Sistemplast, de la Oltchim Râmnicu Vâlcea ca urmare a licitaţiei organizate de consorţiul de lichidatori judiciari al combinatului chimic, conform Bursei de Valori București.

Sistemplast, companie al cărei obiect de activitate principal sunt operaţiuni de mecanica generală, a înregistrat transferul de acţiuni de la Oltchim la Uzuc Ploiești în 2 iulie. Charity Holding, o societate cu sediul în Liberia, deţine 5,2%, iar trei acţionari din Cipru, Grecia şi Insulele Virgine au 0,4% din acţiuni, potrivit ZF.

Uzuc este controlată în proporţie de 83,7% de A1 Impex Cluj-Napoca, societate deţinută integral de Sinterom Cluj, producător de componente pentru industria auto listat la BVB, pe piaţa AeRO, controlat în proporţie de 62,8% de Contactoare Buzău, producător de aparate de distribuţie şi control al electricităţii.

Contactoare este controlată în 80,6% de grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), fondat de Vuza. Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim au finalizat în 2018 tranzacţia prin care combinatul din Borzeşti a cumpărat cinci pachete ale Oltchim din cele nouă oferite în procesul de licitaţie a activelor de la Vâlcea.

Prețul de achiziție a fost de 127 de milioane de euro, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. Finanţarea oferită Chimcomplex a fost asigurată de Credit Suisse (Elveția) şi de VTB Europe (Rusia).

Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013 şi a primit aprobarea pentru un plan de reorganizare care prevede vânzarea activelor. SCR cuprinde 19 firme, printre care Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebeş, Someş Dej.

Comenteaza