Milionarul clujean Ștefan Vuza negociază achiziția Rompetrol. „Ce s-a întâmplat în Kazahstan este pentru noi, ca ofertant, o furtună perfectă"

Milionarul clujean Ștefan Vuza negociază achiziția Rompetrol. „Ce s-a întâmplat în Kazahstan este pentru noi, ca ofertant, o furtună perfectă"
Chimcomplex, Ștefan Vuza

Omul de afaceri clujean Ștefan Vuza a vorbit, cu ocazia listării acțiunilor Chimcomplex Borzești (simbol CRC) pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, despre negocierile pentru preluarea Rompetrol.

Chimcomplex Borzești, cel mai mare combinat de produse chimice din România, a debutat azi pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), cu simbolul bursier CRC, în urma transferului de pe piața AeRO. La eveniment a fost prezent și omul de afaceri clujean Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, care a confirmat că se află în discuții pentru preluarea companiei Rompetrol, care a fost inclusă la finalul anului trecut în strategia de dezvoltare a societăţii.

„Suntem în negocieri cu Rompetrol. Petromidia este doar o rafinărie. Însă acordul de confidenţialitate ne impune puţină disciplină în livrarea informaţiilor. Vă pot spune că lucrurile vor continua, chiar dacă în Kazahstan s-au petrecut câteva schimbări. Percepţia noastră faţă de ce s-a întâmplat în Kazahstan este că pentru noi, ca ofertant, este o furtună perfectă”, a spus Ştefan Vuza.

Din momentul listarii la Bursă, capitalizarea Chimcomplex a crescut la 1,6 miliarde de euro. Acțiunile companiei au închis ultima ședință pe piața AeRO la prețul de 26,2 lei per acțiune.

Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia şi Vega, are o capitalizare de 2 miliarde de lei şi este deţinut în proporţie de 48,1% de kazahii de la KMG International. Acţiunile RRC nu înregistrau nicio dinamică la ora publicării ştirii.

Cum gestionează Chimcomplex criza energetică

„Cu siguranţă că (preţurile la energie – n.red.) ne impactează. Însă numele nostru înseamnă că suntem un complex cu foarte multe produse chimice. Am oprit foarte multe secţii care depindeau de gaz, iar astăzi consumăm cu 60% mai puţin gaz. Deci secţiile care nu pot fi rentabile din cauză preţului inexplicabil sunt oprite, oamenii sunt în şomaj tehnic. Celelalte secţii, care nu au elementele de energie sau gaz în structura costului, continuă şi sunt foarte profitabile. Probabil că mediul se va schimba prin martie-aprilie", a mai declarat Ștefan Vuza.

Acesta a mai precizat că Chimcomplex va depăși un miliard de euro cifra de afaceri în umătorii trei ani, iar ținta companiei este de 10 miliarde de euro până la finalul deceniului.

Ne onorează prezența la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzești, care de astăzi își continuă drumul pe piața de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare și adaptare la economia de piață și ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezența pe Piața Reglementată deschide noi orizonturi, iar creșterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali și internaționali și, totodată, poate permite includerea acțiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piață emergentă al Bursei - Adrian Tănase, Director General BVB
Rămânem concentrați pe activitățile de zi cu zi. Doar am zgâriat suprafața potențialului nostru. Ne-am confirmat poziția de cel mai mare producător de hirdogen din România. Am înfiintat o divizie energetică. Una dintre este A6 Dej, dar activează și la Vâlcea. Fabricăm și frig industrial - Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzești
Chimcomplex are 33 de tipuri de polioli și alte 20 de produse experimentale. Ne propunem un program de investiții de peste 350 de milioane de euro, care să genereze o crestere a capacității de producție a poliolilor. Doar oamenii pun in valoare resursele - Dumitru Coman, Director Tehnic Chimcomplex Borzești.

Transferul acțiunilor de pe Piaț AeRO pe Piața Reglementată a Bursei de Valori Bucureștia a fost realizat cu sprijinul Estinvest.

Comenteaza