Guvernul pregăteşte pensii pentru lucrătorii casnici

Guvernul pregăteşte pensii pentru lucrătorii casnici

Raluca Turcan a pus ochii pe bone, menajere, bucătărese și în general tot ce înseamnă lucrător casnic.  Aceștia ar putea obține dreptul la pensie și asigurări de sănătate. 

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară în mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzător, a anunțat, marţi, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Ministerul Muncii are în dezbatere un proiect prin care bonele, menajerele, bucătăresele și alte categorii de lucrători casnici să fie plătite printr-un sistem de tichete înregistrate de ANOFM.

Proiectul a fost analizat marți cu patronatele și sindicatele. Acesta vizează reglementarea desfășurării activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. 

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.

Ministrul a arătat și care sunt efectele acestui proiect. În primul rând, e vorba de reducerea muncii nedeclarate. Un alt efect îl reprezintă introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie, conform capital.ro

„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a scris Turcan.

loading...
Comenteaza